27.10.2010. / 12:14

Autor: Hina

'Deda' - lopov iz Srbije osumnjičen za prijevaru tešku 384 milijuna dolara uhićen u BiH

Vremešni prevarant je svoj "posao" u Rumunjskoj započeo 2003. godine, kada je u tu zemlju unio više od 170 tisuća nevažećih čekova američke Security Pacific National Bank

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaSrbijanski državljanin Krunislav Jovanović kojega vlasti Rumunjske traže zbog prijevare teške čak 384 milijuna američkih dolara uhićen je u Bosni i Hercegovini i vjerojatno će biti izručen Bukureštu, prenijeli su u srijedu mediji u BiH.

Jovanović (73), koji je na vrhu popisa najtraženijih osoba rumunjske policije, otkriven je slučajno u ponedjeljak u Bosanskoj Gradišci i to nakon što je u poslovnici UniCredit banke pokušao na temelju krivotvorenih mjenica podići čak dva milijuna konvertibilnih maraka (oko milijun eura).

Kada su utvrdili kako je riječ o pokušaju prijevare iz banke su pozvali policiju, a ona je tek nakon uhićenja Jovanovića utvrdila kako u rukama ima jednog od najtraženijih kriminalaca za kojim je Interpol raspisao tjeralicu još u listopadu 2009. godine.

S obzirom da nema državljanstvo BiH, Krunislav Jovanović predan je u nadležnost Suda BiH koji treba odlučiti o njegovom izručenju Rumunjskoj.

Vremešni prevarant je svoj "posao" u Rumunjskoj započeo 2003. godine, kada je u tu zemlju unio više od 170 tisuća nevažećih čekova američke Security Pacific National Bank.

Kako pišu banjalučke "Nezavisne novine", čekove je dobio na ime kredita od 384 milijuna dolara kojega mu je početkom 90-ih godina prošlog stoljeća odobrila ta banka za provedbu jednog poslovnog projekta u Leskovcu.

Nakon toga uslijedio je rat, Jovanovićeva tvrtka je propala a potom je i američka banka 1996. godine otišla pod stečaj.

Njezine je čekove Jovanović ipak odlučio pokušati unovčiti i to u Rumunjskoj, gdje je ih je iskoristio kao jamstvo za podizanje kredita koje nije vraćao. U tome je imao i suradnike, uključujući bivšeg časnika rumunjske obavještajne službe te dvojicu policajaca kao i dvojicu srbijanskih poduzetnika.

Prijevara je otkrivena 2006. godine, rumunjski članovi kriminalne skupine su uhićeni, a Jovanović je uspio pobjeći.

Za sada je poznato kako je u Bosanskoj Gradiški živio protekla dva mjeseca.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika