27.10.2010. / 12:27

Autor: Hina

Posljedice: Tiskanje dolara potiče inflaciju u Kini

Kritičari u Sjedinjenim Državama optužuju Kinu da umjetno održava tečaj juana na niskoj razini kako bi izvoznicima osigurala nepoštenu prednost u odnosu na konkurenciju

Tiskanje dolara utječe i na juanTiskanje dolara utječe i na juanKina se zbog nekontroliranog tiskanja dolara u Sjedinjenim Državama suočava s uvezenom inflacijom, prenose kineski mediji u srijedu upozorenje ministra trgovine Chena Deminga.

„S obzirom na aktualnu situaciju, kompanije su mislile unaprijed i pripremile se za kolebanje valutnih tečajeva i za rast troškova rada", kazao je kineski ministar po navodima koje je objavio državni list China Business News.

„Budući pak da se izdavanje dolara otelo kontroli a cijene robe na međunarodnim tržištima i dalje rastu, Kina se suočava s uvezenom inflacijom koja je kompanije gurnula u veliku neizvjesnost."

Očekuje se da će idućeg tjedna američka središnja banka Fed objaviti nove mjere potpore gospodarstvu, pa se dolar nalazi pod pritiskom. Američka je valuta tako proteklih dana kliznula na najnižu razinu prema jenu u 15 godina a slabila je i prema euru.

Kritičari u Sjedinjenim Državama optužuju Kinu da umjetno održava tečaj juana na niskoj razini kako bi izvoznicima osigurala nepoštenu prednost u odnosu na konkurenciju. Peking pak tvrdi da Washington tiskanjem novca prebacuje svoje gospodarske probleme na ostatak svijeta.

Prošlog vikenda ministri financija članica skupine 20 najvećih industrijskih i gospodarstava u nastajanju G20 obećali su da će se „suzdržati od devaluacije valuta radi jačanja konkurentnosti" i da će nastojati uspostaviti „tržišno orijentirane sustave valutnih tečajeva".

Uoči summita G20 koji će 11. i 12. studenog biti održan u Seulu nervozna financijska tržišta traže od članica te skupine da se odlučno suprotstave politici koja se temelji na načelu „nek' susjedu crkne krava".

Vezane vijesti

'Izlazak Grčke i rješenje krize kroz godinu dana'

'Izlazak Grčke i rješenje krize kroz godinu dana'

Paul Krugman, poznati ekonomist, sveučilišni profesor, kolumnist i dobitnik Nobelove nagrade, je u razgovoru za Radio Slobodna Evropu pričao o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika