27.10.2010. / 13:43

Autor: Hina , Nacional.hr

Slovenija nema novaca za UN: 'A kako to da se uvijek nađe eura za NATO?'

"Zbog rebalansa državnog proračuna sa zakašnjenjem ćemo platiti račune za mirovne operacije UN-a, ali i ostale račune za članarine i dobrovoljne doprinose iz druge polovice ove godine", naveo je u srijedu Žbogar

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel ŽbogarSlovenski ministar vanjskih poslova Samuel ŽbogarZbog smanjenog proračuna Slovenija će kasniti s uplatom nekih svojih ovogodišnjih obveza prema Organizaciji ujedinjenih naroda (OUN), potvrdio je u srijedu slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar.

"Zbog rebalansa državnog proračuna sa zakašnjenjem ćemo platiti račune za mirovne operacije UN-a, ali i ostale račune za članarine i dobrovoljne doprinose iz druge polovice ove godine", naveo je u srijedu Žbogar u odgovoru jednom članu parlamenta.

Zastupnik stranke Zares Franco Juri kritizirao je nedavno vladu da redovito plaća članarinu NATO savezu i troškove slovenskih vojnika u Afganistanu, dok skoro 4 milijuna eura koje je dužna UN-u namjerava platiti sa zakašnjenjem iduće godine, iako se kandidirala za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti.

U odgovoru parlamentarnom zastupniku Juriju slovenski ministar vanjskih poslova zanijekao je, međutim, tvrdnje da odgoda plaćanja ugrožava slovensku kandidaturu za dobivanje mjesta nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a u razdoblju 2012.-2013, a razloge kašnjenja tumači financijskom situacijom.

Slovenija je za članarine u UN-u ove godine već namijenila oko dva milijuna eura i svoje obveze podmiruje redovno kao i većina drugih članica, no rebalansom državnog proračuna ministarstvo je ostalo bez tri milijuna eura koji su bili predviđeni za članstvo u međunarodnim organizacijama, naveo je Žbogar.

Zastupnik Juri je inače zagovornik povlačenja slovenskih vojnika iz Afganistana, a nedavno se usprotivio i nabavi ruskog broda za slovensku mornaricu koji bi idućeg mjeseca trebao stići u Koper.

Žbogar je nedavno je u okviru štednje najavio mogućnost ukidanja jednog ili dva veleposlanstva, te smanjivanje troškova diplomatske službe u inozemstvu na čije djelovanje otpada polovica od 70 milijuna proračunskih sredstava koliko iz proračuna dobiva ministarstvo vanjskih poslova.

Mediji navode da je i slovenska ministrica obrane Ljubica Jelušič nedavno obavijestila svoje europske kolege da će zbog štednje iduće godine biti smanjene aktivnosti Slovenije u međunarodnim mirovnim operacijama, ali i smanjen broj vojnih atašea koji djeluju u slovenskim veleposlanstvima.

Vezane vijesti

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon trebao bi u drugoj polovici srpnja doći u posjet Zapadnom Balkanu, prenose u četvrtak beogradski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika