27.10.2010. / 14:26

Autor: Hina

Šuker: Antikorupcijske mjere su prioritetna politika hrvatske vlade

"Važnost ostvarenog napretka očituje se i u uspješnom zaključenju pregovaračkog poglavlja 32 o financijskom nadzoru u srpnju, što je dokaz da je Hrvatska postigla rezultate koji su se od nje očekivali", kazao je Šuker

Ivan ŠukerIvan ŠukerProvedba antikorupcijskih mjera jedan je od osnovnih projekata ove Vlade i njezina prioritetna politika u reformi javne uprave od kad je Hrvatska 2004. stekla status zemlje kandidata za priključenje Europskoj uniji, kazao je danas potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker na otvaranju trodnevne regionalne konferencije o unutarnjoj financijskoj kontroli u javnom sektoru za zemlje kandidate i potencijalne zemlje kandidate za članstvo u EU.

Istaknuo je kako je Hrvatska između ostalog dosad unaprijedila internu kontrolu financija, uvela strateško planiranje, izradila pisane procedure rada, te uspostavila vijeće unutarnje financijske kontrole.

"Ta su postignuća rezultat kvalitetnog i predanog rada kako na hrvatskoj strani tako i na strani svih onih koji su hrvatskoj Vladi u tom procesu pomagali, a to su u prvome redu predstavnici SIGMA-e, Europske komisije, te delegacije EU u Zagrebu na čelu s veleposlanikom Paulom Vandorenom", dodao je.

Šuker je naglasio da su s tim ciljem dosad usvojene brojne zakonske i podzakonske regulative koje uključuju četiri nacionalne strategije razvoja Uprave za harmonizaciju unutarnje revizije i financijske kontrole (PIFC) te akcijski plan.

Kao jedan od najvećih projekata u tome smislu ističe projekt uspostave osobnog identifikacijskog broja (OIB).

"Važnost ostvarenog napretka očituje se i u uspješnom zaključenju pregovaračkog poglavlja 32 o financijskom nadzoru u srpnju, što je dokaz da je Hrvatska postigla rezultate koji su se od nje očekivali", kazao je Šuker, naglasivši ipak da je to tek jedna etapa, čega je hrvatska Vlada itekako svjesna.

Šef delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren u svojem se obraćanju prisutnima složio s ministrom Šukerom da je izgradnja mehanizama i alata za borbu protiv korupcije ključna, te naglasio da je reforma interne financijske kontrole od velike političke i gospodarske važnosti i ključan element procesa pristupanja.

"Za funkcionalni sustav integriranog i operativnog modela namijenjenog zdravom upravljanju javnim financijama ključni su brzina i učinkovitost. Hrvatska je pokrenula program namijenjen potpunoj izmjeni načina na koji javni sektor upravlja sredstvima koja su mu na raspolaganju, u čemu je dobila svesrdnu potporu EU-a", kazao je Vandoren.

Naglasio je kako se, dok napredak po pitanju reforme interne financijske kontrole nije toliko vidljiv široj javnosti, radi o izazovu koji zahtijeva snažnu političku volju i kontinuirane napore.

"Rezultati tih napora su uspostava čvršćeg mehanizma interne kontrole, razvoj fiskalne discipline i učinkovitosti te proračunske transparentnosti, kao i jačanje kapaciteta ključnih dionika u sustavu interne financijske kontrole", dodao je.

Uz sudionike iz Hrvatske na konferenciji sudjeluju predstavnici zemalja članica Unije - Bugarske, Mađarske, Rumunjske i Slovenije, te predstavnici zemalja kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u EU.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika