27.10.2010. / 14:38

Autor: Totalsport

Ecclestone: Neprikosnoven vladar Formule 1 i u 80. godini

- Mirovina? Zašto bih se umirovio? Treba mi novac, ne mogu si priuštiti da odem u mirovinu - kazao je taj živahni "starčić" koji je dugi niz godina bio u braku sa Slavicom Ecclestone, bivšom hrvatskom manekenkom

Bernie EcclestoneBernie EcclestonePrvi čovjek Formule 1 Bernie Ecclestone u četvrtak će zakoračiti u deveto desetljeće svog života. Iako u poznim godinama, kontroverzni Britanac nema se namjeru tako skoro povući sa svog "trona"...

Prošlog su vikenda iz Red Bull Renaulta, trenutno vodeće momčadi konstruktorskog poretka Formule 1, predvođeni Sebastianom Vettelom u šali kao preuranjeni rođendanski poklon darovali Ecclestoneu hodalicu s volanom i krilcima sprijeda.

Šalu je Ecclestone prihvatio, ali nema namjeru odstupiti tako skoro, štoviše širi svoje carstvo. Od sljedeće sezone broj utrka povećat će se s 19 na 20, Formula 1 na putu je povratka SAD, širi se na Rusiju, a nove zemlje stalno se spominju kao moguće nove destinacije "oktanskog cirkusa".

- Mirovina? Zašto bih se umirovio? Treba mi novac, ne mogu si priuštiti da odem u mirovinu - kazao je taj živahni "starčić" koji je dugi niz godina bio u braku sa Slavicom Ecclestone, bivšom hrvatskom manekenkom.

Ecclestone je rođen 28. listopada 1930. godine u malenom engleskom gradiću Bungayu u okrugu Suffolk. U dobi od šesnaest godina napustio je školovanje i posvetio se svojoj najvećoj strasti, utrkama. Nakratko se Bernie okušao u Formuli 3, ali pokazalo se da mu posao leži bolje od utrka. Krenuo je odmah nakon Drugog svjetskog rata s prodajom rezervnih dijelova za motocikle, a tada oformio s Fredom Comptonom tvrtku koja se bavila prodajom rabljenih automobila.

Godine 1957. postao je vlasnik posrnule F1 momčadi Connaught, dok je 15 godina kasnije kupio momčad Brabham i od nje napravio pobjednički "stroj" s vozačima poput Nikija Laude i Nelsona Piqueta. Ipak pravo je bogatsvo Ecclestone stekao u kasnim sedamdesetim godinama prošlog stoljeća kada je prvo postao predsjednik Udruge konstruktora Formule 1 (FOCA), te kasnije početkom osamdesetih uz pomoć svog odvjetnika i prijatelja Maxa Mosleyja kontrolu nad menadžmentom i financijama svijeta oktanskog cirkusa.

Ujedinio je momčadi i osigurao globalna TV prava, a danas se njegovo bogatsvo procijenjuje na nekih 1.37 milijardi funti.

- On je nevjerojatna osoba. Zamislite si samo osamdesetogodišnjaka koji stalno trčkara okolo i obavlja neke poslove. Nevjerojatno je koliko energije ima. On namjerava biti ovdje i za deset godina jer je Formula 1 njegov život - komentirao je šef F1 momčadi McLaren Mercedesa Martin Whitmarsh.

Slične je riječi o Ecclestoneu imao i predsjednik Međunarodne automobilističke federacije Jean Todt:

- Nevjerojatno je koliko je motiviran, kako je aktivan. I ja bih zaista volio biti takav u toj dobi. On je vrlo pametan čovjek, fascinantna osoba.

Vezane vijesti

Hamiltonu VN Kanade

Hamiltonu VN Kanade

Britanski vozač Lewis Hamilton u McLarenu pobjednik je Velike nagrade Kanade, sedme utrke SP-a Formule 1 održane u Montrealu. Hamilton je sedmi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika