27.10.2010. / 14:50

Autor: Hina

Festival hrvatske glazbe od 2. studenoga do 5. prosinca u Beču

Kao predstavnici hrvatske jazz i pop glazbe u slavnom bečkom klubu "Porgy & Bess" nastupit će Zlatan Stipišić Gibonni, uz pijanista Matiju Dedića, Duo Black Coffee i Marka Ramljaka na violini

Nastupiti će i Zlatan Stipišić GibonniNastupiti će i Zlatan Stipišić GibonniFestival hrvatske glazbe u Beču, u okviru kojeg će na dvanaest koncerata nastupiti gotovo 140 istaknutih glazbenika širokoga glazbenog raspona, od klasične i tradicionalne do jazz i pop glazbe, održat će se od 2. studenoga do 5. prosinca u prestižnim bečkim koncertnim prostorima, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

U fokusu šestog Festivala nisu samo izvođači, nego i skladatelji. Izvest će se više od sedamdeset skladbi od kojih je njih tridesetak domaćih skladatelja, izvijestio je u ime organizatora Davor Merkaš, voditelj Muzičkoga informativnog centra Koncertne direkcije Zagreb. Požalio se kako, s obzirom na krizu i dobivena sredstva, nije bilo lako organizirati ovogodišnji festival, pohvalivši izvođače što su pristali sudjelovati uz smanjene honorare.

Po njegovim riječima, glazba koja se izvodi na tom Festivalu uglavnom se ne može naći na internetu niti kupiti u trgovinama, ona još nije ni snimljena, a neke od skladbi nisu niti objavljene, ali upravo u tome, ustvrdio je, i jest njezina ekskluzivnost.

Davor Žagar, ravnatelj Koncertne direkcije Zagreb, smatra da je taj festival jedan od najvećih uspjeha Hrvatske u predstavljanju naše zemlje u inozemstvu. Kontinuitet festivala potvrđuje da je takav način predstavljanja dobar, a trebalo bi ga uvesti i u neke druge sredine, dodao je.

Festival će otvoriti Zagrebački solisti i austrijski flautist Michael Martin Kofler, koji će na Koncertu austrijsko-hrvatskog prijateljstva izvesti skladbe Griega, Mozarta i Respighija, Mali koncert za piccolo i gudače Borisa Papandopula i Sambu brevis hrvatskog predsjednika Ive Josipovića. Taj se koncert održava pod visokim pokroviteljstvom hrvatskog i austrijskog predsjednika.

U okviru festivala održat će se manji ciklus s četiri koncerata u bečkoj crkvi Svetog Petra, na kojima će se izvoditi neka od najboljih djela iz duge povijesti hrvatske sakralne glazbe.

Bečki ansambl Morphing Chamber Orchestra i japanska sopranistica Akiko Nakajima prvi put će predstaviti modernu izvedbu arije "Qual rupe in mezzo all' onde" Luke Sorkočevića te Mozartovu "Jesu, dulcis memoria", što je bečka premijera njegove dosad nepoznate arije.

S više skladbi velikih majstora i hrvatskih skladatelja nastupit će Hrvatska komorna filharmonija, Puhački orkestar Hrvatske vojske sa solistima, te trubači Marin Zokić, Petar Obradović, i orguljaš Mario Perestegi, a u atriju zgrade "Oesterreichische Beamtenversicherung" i palači Eschenbach predstavit će se djela suvremenih hrvatskih skladatelja Tomislava Uhlika, Igora Kuljerića, Anđelka Klobučara, Krešimira Seletkovića, u izvedbi mladih nadarenih glazbenica.

Bečki ansambl Tschuschenkapelle donosi program hrvatske pučke i narodne glazbe, ženska klapa folklornog ansambla "Linđo" iz Dubrovnika tradiciju izvornog 'a cappella' folklora, a Hrvatski barokni ansambl talijansku, njemačku i dalmatinsku glazbu 17. i 18. stoljeća.

Kao predstavnici hrvatske jazz i pop glazbe u slavnom bečkom klubu "Porgy & Bess" nastupit će Zlatan Stipišić Gibonni, uz pijanista Matiju Dedića, Duo Black Coffee i Marka Ramljaka na violini.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika