27.10.2010. / 15:12

Autor: Hina

Slabija prodaja i skuplje sirovine nagrizle dobit Electroluxa

Unatoč tome, očekuje da će Electrolux uspjeti ostvariti ciljanu razinu godišnje margine operativne dobiti od šest posto, koja je već "na dohvat ruke"

15-postotni pad neto dobiti pod pritiskom pada prodaje u Europi i Sjevernoj Americi15-postotni pad neto dobiti pod pritiskom pada prodaje u Europi i Sjevernoj AmericiŠvedski proizvođač bijele tehnike Electrolux priopćio je u srijedu da je u trećem tromjesečju 2010. zabilježio 15-postotni pad neto dobiti pod pritiskom pada prodaje u Europi i Sjevernoj Americi, poskupljenja sirovina i pojačane potrošnje na marketing.

U tri mjeseca do kraja rujna neto dobit grupacije sa sjedištem u Stockholmu potonula je na 1,4 milijarde kruna (210 milijuna dolara), s 1,6 milijardi kruna u istome tromjesečju godine ranije.

Izvršni direktor Hans Straberg kazao je kako su povrh pojačane potrošnje na brendiranje troškovi sirovina u navedenom tromjesečju skočili za gotovo 500 milijuna kruna u usporedbi s prošlom godinom. Upozorio je također vjerojatni nastavljeni rast troškova i u idućoj godini, budući da su cijene sirovina ponovno počele rasti.

Unatoč tome, očekuje da će Electrolux uspjeti ostvariti ciljanu razinu godišnje margine operativne dobiti od šest posto, koja je već "na dohvat ruke".

Prihodi su u trećem tromjesečju kliznuli na 26,3 milijarde kruna, s 27,6 milijardi u istome tromjesečnom razdoblju 2009. Taj je pad većim dijelom posljedica slabije potražnje u Europi i Sjevernoj Americi i negativnog utjecaja kolebanja valutnih tečajeva.

Tvrtkino poslovanje u regiji Azije i Pacifika zabilježilo je pak rekordno velike prihode, zahvaljujući "uspješnom korištenju prednosti koje donosi snažan rast u jugoistočnoj Aziji, te promjeni negativnog trenda u Kini i uspješnom manevriranju na teškom australskom tržištu", naglasio je Straberg.

Vezane vijesti

Rastu prihodi u ligama 'Petice'

Rastu prihodi u ligama 'Petice'

Klubovi iz pet najjačih europskih nogometnih liga u sezoni 2010/11. imali su ukupne prihode od 16.9 milijardi eura što je rast za četiri posto u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika