27.10.2010. / 15:34

Autor: Hina

Deloitte: Na listi "Fast 50" samo jedna hrvatska tvrtka - Croz

Općenito iz Poljske je na listi i najveći broj tvrtki, 22 posto, što se objašnjava i činjenicom da je na poljsko gospodarstvo recesija najmanje utjecala

Croz se na listi našao drugu godinu za redomCroz se na listi našao drugu godinu za redomTehnološka tvrtka Croz jedina se iz Hrvatske ove godine plasirala na listu 50 vodećih tehnoloških tvrtki s najbržim rastom u srednjoj Europi temeljem natječaja konzultantsko-revizorske tvrtke Deloitte "Fast 50", dok je vodeće mjesto na toj listi zadržala poljska internet kompanija Netmedia, izvijestili su danas iz hrvatskog ureda Deloittea.

Natječaj "Fast 50" Deloitte je ove godine na razini srednje Europe proveo jedanaestu godinu za redom, a u Hrvatskoj treći put, pri čemu napominju da se tvrtke same prijavljuju, a da se rang lista uspostavlja temeljem kontinuiranog rasta prihoda tijekom pet godina. Tako je ovogodišnji natječaj obuhvatio razdoblje od 2005. do 2009.

Iz Hrvatske je, za razliku od prošle godine s tri plasirane tvrtke, ove godine na tu listu uspjela doći samo tvrtka Croz. Usprkos nepovoljnim gospodarskim uvjetima, tvrtka Croz je ostvarila pomak od deset mjesta, popevši se ove godine na 7. mjesto (s prošlogodišnjeg 17.) među vodećih 50 tehnoloških tvrtki srednje Europe.

Vodeća na listi, poljska tvrtka Netmedia u proteklih je pet godina ostvarila ukupan rast od 15.000 posto.

Općenito iz Poljske je na listi i najveći broj tvrtki, 22 posto, što se objašnjava i činjenicom da je na poljsko gospodarstvo recesija najmanje utjecala.

Po broju tvrtki na listi "Fast 50" slijede tvrtke iz Mađarske i Češke.

Po sektorima, najviše tvrtki na listi bavi se razvojem softvera (58 posto) i nekom vrstom internetskih usluga (34 posto).

U prosjeku tvrtke s liste "Fast 50" zabilježile su petogodišnji rast od 967 posto, što menadžer u Deloitteovom Odjelu za poslovno savjetovanje Ivica Perica smatra odličnim rezultatom u vremenu kada su se posljedice globalne ekonomske krize osjetile u čitavom tehnološkom sektoru u regiji.

Zbog toga su mnoge tvrtke bile prisiljene smanjivati kapitalne investicije i radnu snagu. Poboljšanje prosječne stope rasta govori da su određene tehnološke tvrtke pronašle kvalitetna rješenja u borbi s recesijom, ističe Perica.

Projekta "Fast 50" popraćen je i analizom stavova direktora tehnoloških tvrtki o stanju u njihovom sektoru, a pokazuje da se te tvrtke danas suočavaju s nizom izazova s kojima se nisu morale nositi u prošlosti, poput pronalaženja kompetentnih i odgovornih djelatnika.

Oko 80 posto direktora sigurno je i da da će njihove tvrtke ostvariti daljnji rast u narednih godinu dana, a većina ih očekuje da će njihove tvrtke u ovoj godini ostvariti rast između 11 i 50 posto.

Vezane vijesti

CROZ organizira školu programiranja za djecu

CROZ organizira školu programiranja za djecu

U CROZ-ovom edukacijskom centru Learn@CROZ od 09. do 12. srpnja održat će se informatička radionica „I djeca mogu naučiti programirati!“ namijenjena… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika