27.10.2010. / 17:09

Autor: Hina

Grupa Končar: Rast neto dobiti za 8 posto, na 97 milijuna kuna

Ukupni prihodi Grupe iznosili su 1,998 milijardi kuna i smanjeni su za 8,6 posto, a smanjeni su i ukupni rashodi, za 9,4 posto, na 1,885 milijardi kuna

Darinko BagoDarinko BagoGrupa Končar u prvih je devet mjeseci ove godine ostvarila neto dobit od 97,12 milijuna kuna, što je porast za 8,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, podaci su iz konsolidiranog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Konsolidirana dobit Grupe prije oporezivanja iznosi 112,7 milijuna kuna, dobit nakon oporezivanja iznosi 97,12 milijuna kuna od čega manjinskim udjelima pripada 20,3 milijuna kuna, a vlasnicima dionica matice pripada iznos od 76,8 milijuna kuna.

Od 21 društva Grupe Končar, 14 ih je poslovalo pozitivno dok je sedam društava iskazalo gubitak u ukupnom iznosu od 36,8 milijuna kuna.

Ukupni prihodi Grupe iznosili su 1,998 milijardi kuna i smanjeni su za 8,6 posto, a smanjeni su i ukupni rashodi, za 9,4 posto, na 1,885 milijardi kuna.

Poslovni prihodi grupe ostvareni su u iznosu od 1,899 milijardi kuna i čine 95 posto ukupno ostvarenih prihoda, a u odnosu na isto lanjsko razdoblje manji su za 7,9 posto.

Prihodi od prodaje proizvoda i usluga iznose 1,83 milijarde kuna, što je 7,8 posto manje nego u istom razdoblju lani i 2,6 posto manje od plana.

Iz Končara navode i kako u konsolidiranim prihodima od prodaje najveći udio imaju društva iz poslovnog područja Energetike i transporta s prihodima od 1,56 milijardi kuna ili 85,1 posto od ukupnih prihoda Grupe.

Prihod od prodaje tvrtki iz sastava Končar Grupe na domaćem je tržištu u prvih devet mjeseci ove godine iznosio 822,8 milijuna kuna što je 23,4 posto manje nego u istom razdoblju lani i 4,9 posto manje od plana, navode iz Končara dodajući da je najveći pad ostvaren u segmentu prodaje prema HEP-u i to za 46,3 posto.

U izvozu su ostvareni prihodi od prodaje u iznosu od 1,01 milijardu kuna i u odnosu na isto razdoblje lani veći su za 10,5 posto.

Najznačajnija izvozna tržišta društava Grupe Končar su Njemačka s izvozom u devet mjeseci od 121,5 milijuna kuna, zatim Indija (98,3 milijuna kuna), BiH (72 milijuna kuna), Švedska (74,2 milijuna kuna) itd.

Tvrtke iz sastava Grupe Končar su u prvih devet mjeseci ugovorile novih poslova u iznosu od 1,35 milijardi kuna, što je 32,4 posto manje od plana. Od ukupno ugovorenih poslova 46,3 posto ugovoreno je za domaće, a 53,7 posto za inozemno tržište.

Stanje ugovorenih poslova na kraju rujna ove godine iznosi 1,96 milijardi kuna što je 20 posto manje od stanja ugovorenih poslova na početku godine.

U izvješću se navodi kako se poslovanje Grupe Končar u devet mjeseci ove godine odvijalo u vrlo nepovoljnom i složenom okruženju.

Na poslovanje je utjecalo i još uvijek utječe pad prihoda od prodaje na domaćem tržištu te značajno smanjenje investicija koje izravno utječu na ugovaranje novih poslova i odgađanje na neutvrđeni rok već ugovorenih. Iako je razina ugovorenih poslova u prvih devet mjeseci manja nego u istom razdoblju lani, društva Grupe Končar dodatnim naporima povećala su ugovorenost na izvoznim tržištima, a ukupni prihodi od prodaje proizvoda i usluga nešto su manji od planiranih, navodi se u izvješću.

Vezane vijesti

Rastu prihodi u ligama 'Petice'

Rastu prihodi u ligama 'Petice'

Klubovi iz pet najjačih europskih nogometnih liga u sezoni 2010/11. imali su ukupne prihode od 16.9 milijardi eura što je rast za četiri posto u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika