27.10.2010. / 20:13

Autor: Deutsche Welle

EU odlučna: Uvode se stroža pravila za rizične fondove

EU uvodi stroža pravila za vrlo rizične, takozvane hedge-fondove. Oko toga su se sporazumjeli predstavnici članica EU-a i Europskog parlamenta. Promet tih fondova u Europi procjenjuje se na oko 2.000 milijarde eura.

Rizični fondovi obećavaju velike dobiti, ali uz velike rizikeRizični fondovi obećavaju velike dobiti, ali uz velike rizikeMenadžeri koji trguju takozvanim hedge-fondovima morat će se ubuduće registrirati, ako tu djelatnost žele obavljati u Europskoj uniji. Osim toga, moraju otkriti svoju strategiju ulaganja i rizike. Za fondove izvan EU-a od 2015. bit će potrebna neka vrsta ulaznice, takozvana EU-putovnica. Najveći otpor uvođenju strožih pravila pružao je London, gdje je smješten najveći dio tih fondova. No predsjednica Gospodarskog odbora Europskog parlamenta Sharon Bowles ne vidi negativne posljedice za London, a vidi pozitivne za ostatak EU-a.

"Mislim kako je veoma dobro da imamo nekoliko usklađenih pravila u cijelom EU-u. Neki ljudi zaboravljaju da u Londonu već postoji nadzor i sigurnosne odredbe za hedge-fondove. Dobro je da će to sada vrijediti u čitavoj Europskoj uniji. Mislim da se londonski City ne mora brinuti", kaže Bowles.

Treba uvjeriti i Amerikance

Povjerenik za unutarnje tržište EU-a, Francuz Michel Barnier ponosan je na ovaj dogovor, i zato što Europska unija s gotovim pravilima za hedge-fondove ide na susret skupine G-20 u južnokorejski Seul. On prije toga želi uvjeriti i Amerikance u ispravnost dogovorenih pravila: "Mi smo postigli dogovor u skladu sa zaključcima skupine G-20. Sada idem u SAD i surađivat ću s američkim vlastima kako bismo postigli usporednost pravila s obje strane Atlantika."

Dogovor je rezultat kompliciranog pregovaračkog procesa između Komisije, koja je iznosila prijedloge, Parlamenta i Ministarskog vijeća zemalja članica. Belgijski ministar financija i trenutni predsjedatelj Vijeća Didier Reynders sudjelovao je u teškim pregovorima i još nije spreman slaviti.

"Slavit ćemo krajem godine, nakon sljedeće odluke. To je bolje. Najvažnije je bilo uvjeriti zemlje članice da prihvate brojne prijedloge Parlamenta. To se dogodilo na posljednjem sastanku ministara gospodarstva i financija. Sada, na kraju, radilo se samo o pojedinostima, rekao je Reynders. Kompromis mora još u studenome odobriti Europski parlament, no to se smatra čistom formalnošću.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika