28.10.2010. / 02:11

Autor: Hina

Izglasano povjerenje: Kosor nakon 15 sati rasprave i dalje na čelu Vlade

Većinom glasova Hrvatski sabor nešto iza ponoći odbio je SDP-ovu inicijativu za izglasavanje nepovjerenja premijerki Jadranki Kosor.

Jadranka KosorJadranka KosorVećinom glasova Hrvatski sabor nešto iza ponoći odbio je SDP-ovu inicijativu za izglasavanje nepovjerenja premijerki Jadranki Kosor.

Nakon gotovo 15 sati rasprave protiv SDP-ove inicijative glasovalo je 79 zastupnika vladajuće većine, dok su za izglasavanje nepovjerenja predsjednici Vlade glasovala 62 oporbena zastupnika, a jedan je zastupnik bio suzdržan.

Taj je prijedlog u saborsku proceduru upućen na temelju prikupljenih potpisa 58 zastupnika iz SDP-a, HNS-a, IDS-a, HSU-a, HSP-a i Hrvatskih laburista.

Nakon cjelodnevnog zasjedanja za raspravu je još bilo prijavljeno 60-ak govornika, no prekinuta je nakon istupa potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa koji je prozvao vrh SDP-a da djeluje protuustavno.

Nakon 15-minutne stanke uslijedili su istupi u ime predlagača, saborskih klubova kao i premijerke Kosor, a potom i glasovanje.

SDP-ov čelnik Zoran Milanović u ime predlagatelja kazao je da "više ne žele sudjelovati u blamaži" nakon Šeksova istupa u kojem je vrh SDP-a prozvao da djeluje protuustavo i da je SDP kriminalna organizacija.

"To je skandalozno. Nakon ovog skandala i sramotne izjave nema više smisla da SDP na bilo koji način sudjeluje u raspravi", kazao je Milanović.

Ustvrdio je kako je sadašnjoj vladi davno istekao rok trajanja i da je ekonomski nekompetentna te ocijenio da to Hrvatsku, ekonomski osiromašenu, sa slabim perspektivama, slabim reformama, kaosom na političkoj sceni, sukobima u vladajućoj stranci, nepovjerenjem i blamažama, dovodi u tešku poziciju.

Pozvao je HDZ da, ako mu je zaista stalo do Hrvatske, više ne traži od europskih grupacija brzojave podrške, reagirajući ponovno na pismo glavnog tajnika Europske pučke stranke (EPP) u kojem se izražava potpora premijerki Jadranki Kosor.

"To je bez veze i nije uvjerljivo. To je sramotno i štetno", kazao je i dodao da se SDP "takvim sitnim šporkarijama ne bavi".

Predsjednica Vlade Kosor odgovorila je da nitko od EPP-a nije tražio reakciju i davanje potpore te dodala da je to nešto što je uobičajeno.

"Mi smo zahvalili na potpori naše političke obitelji i zaista je bilo teško slušati objede koje su došle na račun dužnosnika EPP-a i članova te grupacije i naravno da ću se svakako na sljedećoj sjednici EPP-a ispričati", kazala je.

Kosor smatra da je u saborskoj raspravi bilo izrečeno puno teških i neprimjerenih riječi koje se, dodala je, u Saboru ne bi trebale izgovarati.

"Ako je netko izrekao koju riječ previše, u ime svih nas izražavam žaljenje", rekla je i dodala kako se, međutim, od čelnika SDP-a do sada nije čula ni jedna riječ žaljenja zbog svega izgovorenog o HDZ-u.

Nismo čuli riječi isprike za tvrdnje da je HDZ stranka pod istragom, da je stranka opasnih namjera, zločinačka organizacija, rekla je.

Pisma potpore od strane europskih stranaka opasnim i štetnim za Hrvatsku ocijenila je i Vesna Pusić i ime Kluba HNS-a. Dodala je da je rasprava o povjerenju premijerki Kosor pokrenuta jer je, kako je rekla, došlo do određenih promjena u Saboru koje su parlamentarnu većinu učinile upitnom.

"Vaš bivši član i bivši premijer rekao je da ne može glasati protiv većine koju je i sam stvorio, ali očito ne može glasati ni za jer bi onda bio ovdje", rekla je i dodala da je takva situacija zahtijevala saborsku raspravu i preispitivanje parlamentarne većine.

Vladimir Šeks kazao je kako je reagirao na višestruke, opetovane tvrdnje SDP-ova vrha izrečene i u medijima da je HDZ kriminalna organizacija .

"Ako vi propagirate zabranu HDZ-a, ja sam s punim pravom postavio pitanje odgovornosti SDP-a", rekao je.

Andrija Hebrang u ime Kluba HDZ-a kazao je kako je tijekom rasprave bilo puno teških riječi i uvreda te da se ne bi trebalo loviti za riječ jednog zastupnika.

"Moralo je doći do ovoga jer smo predugo razvlačili predmet koji je pred nama. Trebalo bi reći da smo prešli mjeru i jedni i drugi", rekao je.

Damir Kajin (Klub IDS-a) također je ustvrdio da Šeksove riječi nisu bile primjerene kazavši kako se boji "prijetećih prstića". "To je prije radio Bakarić, a sada neki drugi", kazao je i dodao kako se slaže da je današnja rasprava bila ispod digniteta Sabora.

Milorad Pupovac je u ime Kluba SDSS-a kazao kako nikad do sada nije čuo da se stranci prijeti sankcijama zbog toga što je netko nešto rekao u Saboru. "SDSS to nikad neće podržati", naglasio je.

Hrvatski sabor završio je sjednicu nešto iza ponoći, a s radom ponovno počinje u 10,30 sati nastavkom rasprave o izmjenama Zakona o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

registracija
8/8/09

tovar62, 28.10.10. 08:26

Hajdemo Zoki ostavka dokle ces jos biti gubitnik,,,,,ti si jedan od najvisih gubitasa a vodija bi drzavu,,,,,,


registracija
14/9/09

Sargovac, 28.10.10. 08:46

Ja glupe oporbe. Pa oni trebaju prvo da nauce racunati do 100. Ako nisu mogli da dobiju na svoju stranu nekoga tko koalira sa HDZ-om , nisu ni trebali pocinjati sa ovom svinjarijom. 15 sati izgubljene energije na jalove diskusije u ovoj teskoj ekonomskoj krizi, opet padaju na teret poreskih obveznika. Nista novo nije receno sto se vec nije znalo. To zna tandem Milanovic-Pusic i umjesto da se pomogne vladi koja dozvoljava da se njezini ministrri procesuiraji oni pokusavaju zustaviti to nekakvim glasovanjem o povjerenju vladi u Saboru. Zelja da se dodje na vlast godinu dana prije redovnih izbora samo moze stetiti oporbi i time se salje pogresna signal birackom tjelu, koje zeli da vidi Vladu koju ne interesuje vlast, nego Vlade koja ce raditi na stvararanju uvjeta za izlazak iz moralne i ekonomkse krize u kojoj se nalazi Hrvatska.


registracija
5/3/10

starimudrac, 28.10.10. 09:26

a glupih li i komentara. znala je oporba da nema dosta glasova, ali je ovo jedini način da se u parlamentu raspravlja o učinkovitosti vlade. to što vlada ima dovoljno ruku znači samo da ima dovoljno pristaša u saboru koji podupiru poteze vlade. naravno, iz vlastitih interesa. dakle, podupiru i polančeca, i barišića, i jurakicu, i žužule, i sve one "gubice" iz javnih i privatnih poduzeća koji su pljačkali narod u korist HDZa. neki bi rekli : "vlast je slast, a slast je mast, pa što bolje namažeš, bolje ide" !


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika