28.10.2010. / 08:17

Autor: Deutsche Welle

Njemačka vladajuća koalicija - iz sna u noćnu moru

Prije godinu dana na posao se dala njemačka crno-žuta koalicija. Iako vlada ocjenjuje svoj rad uspješnim, ni glasači ni oporba baš nisu tako zadovoljni ovom suradnjom konzervativaca i liberala.

Angela MerkelAngela MerkelPrije godinu dana konzervativna Unija CDU/CSU i Liberalna stranka FDP potpisle su sporazum o koaliciji, dva dna kasnije i krenule s radom. Raspoloženje je u početku bilo obećavajuće. Ali Angela Merkel je već u prvim govorima davala do znanja kako nije baš sigurna hoće li joj s novim političkim partnerima biti lako.

Ništa bez prepirki

A postajalo je sve teže i teže. Vladajuća koalicija u Njemačkoj se danas može osvrnuti uglavnom na godinu međusobnih sukoba. Gotovo da ni jedan zakon nije mogao proći bez žestokih svađa. Bilo je tu i osobnih vrijeđanja. Od para iz snova za vladajuće stranke nastao je par iz noćnih mora za građane, kritizirao ih je šef frakcije SPD-a Frank-Walter Steinmeier.

Na primjer, rasprava o smanjivanju poreza. Za Liberle je to bio jedan od najvažnijih ciljeva. Unija za to u doba krize nije imala ni najmanje razumijevanja. Tek nakon što je kancelarka udarila šakom o stol, sukob se smirio. Primjer broj dva: mirovina sa 67 godina. CDU i FDP htjele su to provesti.

Ovaj put je šef bavarskog CSU-a Horst Seehofer zaprijetio neposlušnošću. Primjer broj tri: stabilnost eura. Šef FDP-a Guido Westerwelle otvorenoje kritizirao dogovor koji je kancelarka Merkel postilal s francuskim predsjednikom Sarkozyjem. I svejedno šef FDP i ministar vansjih poslova Westerwelle zaljučuje da je godina za rad koalicije bila pozitvna. Spominje gospodarski rast. pad nezaposlenosti, otvaranje novih šansi na području obrazovanja, istraživanja, uspjehe u reformiranju socijalnog sustava i u vanjskoj politici.

U anketama među građanima se ovi uspjesi baš ne odražavaju. Oba su koalicijska partnera pala na ispitu. Posebno bi se Liberali trebali brinuti bi li uopće ušli u parlament, kad bi se izbori održavali sada. Od ovog razočaranja Vladom do sad prije svega profitiraju Zeleni.U nekim dijelovima Njemačke čak prijete da bi s mjesta druge najjače stranke u zemlji mogli izbaciti socijaldemokrate. A socijaldemokrati se pak ovih dana nikako ne žele baviti sobom. Draže im je nakon ove katastrofalne godine da pažnja ostane usmjerena na vladajuće stranke.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika