28.10.2010. / 10:12

Autor: Nacional.hr

Kovačev: Pronalazački duh danas je značajniji nego ikad

Kvalitetna financijska podrška neophodna je kako bi se ideje naših pronalazača pretvorile u konkretne proizvode koji opstaju na tržištu

Anton KovačevAnton KovačevU Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak održano je druženje predsjednika Uprave HBOR-a Antona Kovačeva i direktorice Sektora kreditiranja Ivanke Maričković Putrić s nagrađivanim hrvatskim pronalazačima: prof. dr. sc. Vilkom Žiljakom, Janom Žiljak-Vujić, Klaudiom Papom, Markom Kravarom, Melitom Pavlek-Moćan, Stjepanom Čajićem, Stankom Bezekom i predstavnicima hrvatskih medija.

Iznimni uspjeh pronalazača na 10. Britanskom sajmu inovacija na kojem su hrvatski izlagači sudjelovali s 12 inovacija i novih proizvoda te osvojili 17 odličja bio je povodom organiziranja današnjeg druženja na kojem je HBOR predstavio načine na koje podupire hrvatske pronalazače.

Financiranje inovacija i poduzetnika početnika nosi rizik (osim visokih troškova ulaganja i niske razine povrata posebice u ranim fazama) vrijednost novog proizvoda potvrđuje se tek na tržištu, mnogi proizvodi tako ne opstaju kao što ne opstaju ni sve novoosnovane tvrtke.
Budući da su poslovne banke nesklone preuzimanju takvih rizika jer su prvenstveno orijentirane na ostvarenje dobiti, HBOR direktno provodi programe financiranja poduzetnika početnika i pronalazača jer je mu je cilj ostvariti gospodarski razvitak koji se postiže upravo novom proizvodnjom i novim proizvodima. Stoga je kvalitetna financijska podrška neophodna kako bi se ideje naših pronalazača pretvorile u konkretne proizvode koji opstaju na tržištu.

Hrvatski pronalazači tako mogu koristiti kredite po Programu financiranja pronalazaka koji je HBOR uveo još 2006. godine, a koji je namijenjen za nabavu osnovnih sredstava (troškova postrojenja odnosno opreme i uređaja, troškova dogradnje i uređenja poslovnog prostora kao i troškova kupnje i izgradnje poslovnog prostora samo za iskusne i uspješne poduzetnike). Financiranje se po tom programu može provoditi izravnim kreditiranjem malih i srednjih trgovačkih društava i obrta ili ulaganjem u temeljni kapital. Program se provodi u suradnji s BICRO-om kroz uvjete projekta RAZUM, a HAMAG je u cilju praćenja financiranja pronalazaka uveo novi jamstveni program Pronalasci kojim se osigurava 70 posto glavnice kredita. Pored Programa za financiranje pronalazaka, hrvatski pronalazači mogu financirati svoje pronalaske i nove tehnologije i u okviru ostalih HBOR-ovih kreditnih programa.
HBOR je do sada za financiranje novih proizvoda i tehnologija odobrio preko 700 milijuna kuna i tu se radilo o proizvodima koji su većinom svoje mjesto pronašli i na međunarodnom tržištu

Anton Kovačev predsjednik Uprave HBOR-a, ovom je prilikom izjavio „ Iskorak u razvoju novih proizvoda neophodan je ne samo u Hrvatskoj nego i u razvijenim zemljama kako bi se ostvarile odgovarajuće stope gospodarskog rasta. Svjedoci smo brzih promjena uzrokovanih visokim tehnologijama koje nam iz dana u dan mijenjaju svakodnevnicu. Stoga je pronalazački duh danas značajniji više nego ikad"

Vezane vijesti

Uspješno završena prva aukcija za Program razvoja gospodarstva

Uspješno završena prva aukcija za Program razvoja gospodarstva

U Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) predsjednik Uprave Anton Kovačev u nazočnosti ministra financija Slavka Linića predstavio je rezultate… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika