28.10.2010. / 11:14

Autor: Hina

Kazahstan skupo stajao Ericsson Nikola Teslu: Ove godine gubitak 22,7 milijuna kuna

Da nije bilo posla u Kazahstanu, ENT bi zabilježio dobit od 103,8 milijuna kuna, što je rast od 30,3 posto u odnosu na prošlu godinu

Gordana KovačevićGordana KovačevićKompanija Ericsson Nikola Tesla u prvih je devet mjeseci ove godine zabilježila neto gubitak od 22,7 milijuna kuna uslijed umanjenja vrijednosti potraživanja na kazahstanskom tržištu od 126,5 milijuna kuna, a isključujući taj iznos ostvarena je neto dobit od 103,8 milijuna kuna ili 30,3 posto veća u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, podaci su iz devetomjesečnog nekonsolidiranog financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Prihodi od prodaje u prvih devet mjeseci ove godine iznosili su 844,9 milijuna kuna i smanjeni su 16,2 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Na domaćem tržištu ostvareno je 224,4 milijuna kuna prihoda od prodaje ili 42,2 posto manje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, što je posljedica niza faktora od smanjenih i usporenih investicija uslijed negativnih makroekonomskih kretanja u Hrvatskoj, kontinuranog snažnog pritiska na cijene, regulatornih pitanja do problema s manjkom industrijskih komponenti i opskrbom.

Na izvoznim tržištima (bez Ericssonovog tržišta) ukupno je ostvareno 298,1 milijun kuna prihoda od prodaje ili 6,8 posto manje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

U ukupnim prihodima od prodaje udio domaćeg tržišta iznosi 26,6 posto, izvoz u ostale zemlje čini 35,2 posto, dok izvoz na Ericssonovo tržište sudjeluje s 38,2 posto.

Po podacima iz izvješća, u odnosu na isto razdoblje prethodne godine knjižene narudžbe smanjile su se za 3,5 posto te iznose 1,03 milijardi kuna.

Ukupni rezultati Ericssona Nikole Tesle u prvih devet mjeseci ove godine pokazuje pad narudžbi i prodaje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, ali istodobno porast operativne i neto dobiti ako se isključi umanjenje vrijednosti potraživanja na kazahstanskom tržištu od 126,5 milijuna kuna, kazala je predsjednica kompanije Gordana Kovačević.

Napominje i kako je stanje na tržištima obilježeno različitim ponašanjem operatora i ostalih kupaca s obzirom na investicije.

Tijekom proteklog tromjesečja nastavili su s adaptiranjem organizacije kako bi se prilagodili novim tržišnim i tehnološkim zahtjevima te novim organizacijskim modelima i odgovornostima u okviru Regije zapadna i srednja Europa i globalne Ericssonove organizacije, istaknula je.

Vezane vijesti

Rastu prihodi u ligama 'Petice'

Rastu prihodi u ligama 'Petice'

Klubovi iz pet najjačih europskih nogometnih liga u sezoni 2010/11. imali su ukupne prihode od 16.9 milijardi eura što je rast za četiri posto u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika