28.10.2010. / 11:18

Autor: Hina , Nacional.hr

Osujećen plan bombaških napada na metro u Washingtonu

Riječ je o spriječavanju još jedne aspirativne, a ne operative terorističke urote na tlu SAD-a, uz uporabu ubačenih agenata FBI-a, što je provjereno djelotvorna metoda za otkrivanje domaćih terorističkih prijetnji.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaNaturalizirani američki državljanin rođen u Pakistanu uhićen je u srijedu i optužen da je pokušao pomoći ljudima koji su se predstavljali kao operativci Al Qaide, u planiranju bombaških napada na postaje podzemne željeznice u Washingtonu, objavio je FBI.

Federalni istražni ured (FBI) je istakao da građani nisu nikada bili u opasnosti jer su njegovi agenti znali za aktivnosti uhićenog Farooquea Ahmeda (34) i prije navodnog planiranja napada, te ga cijelo vrijeme pratili.

Riječ je o spriječavanju još jedne aspirativne, a ne operative terorističke urote na tlu SAD-a, uz uporabu ubačenih agenata FBI-a, što je provjereno djelotvorna metoda za otkrivanje domaćih terorističkih prijetnji.

Ljudi za koje je optuženi vjerovao da su operativci Al Qaide u stvari su "radili u ime države u ovom pitanju", rekao je savezni policijski dužnosnik za MSNBC News, tražeći da ostane neimenovan.

Tijekom operacije FBI-a, započete u travnju 2009., optuženi Ahmed snimano je metro postaje u predgrađima Washingtona koja pripadaju sjevernoj Virginiji i predložio uporabu bombi u koferima na kotačiće umjesto ruksaka kako bi se ubilo što više ljudi, rekao je dužnosnik.

U optužnici se navodi da je Ahmed predložio izvođenje simultanog bombaškog napada na tri postaje metroa u sjevernoj Virginiji u 2011. godini, s ciljem da se "ubije što je više moguće vojnih osoba", koje koriste te linije kod dolaska i odlaska iz Pentagona.

Ahmed je optužen za pokušaj pružanja materijalne potpore terorističkoj organizaciji, prikupljanje informacija u planiranju terorističkih napada na prometne objekte, te za nastojanje da pružanjem potpore za obavljanje višestrukih bombaških napada, izazove masovne žrtve na postajama metroa u Washingtonu.

Ako bude proglašen krivim, može biti osuđen na najviše 50 godina zatvora.

Ahmed, koji je živio u Ashburnu, u Virginiji, u okolici Washingtona, pritvoren je bez prava na jamčevinu. Tijekom izvođenje pred savezni sud u Alexandriji, Ahmed se nije izjasnio o krivnji, a sucu Johnu Andersonu rekao je da si ne može priuštiti odvjetnika.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika