28.10.2010. / 11:22

Autor: Hina

Čović: Josipović i Kosor podržavaju izmjene ustava BiH i jednakost Hrvata s drugima

"Mi isključivo tražimo ustavnu jednakost Hrvata i zamolio sam predsjednika i premijerku da nas u tome podrže", rekao je Čović

Jadranka Kosor i Dragan Čović; Autor:
Davor Višnjić/PIXSELLJadranka Kosor i Dragan Čović; Autor: Davor Višnjić/PIXSELLPredsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je u četvrtak za medije u Mostaru da je od hrvatskog predsjednika Ive Josipovića i predsjednice vlade i HDZ-a RH Jadranke Kosor dobio potporu za izmjenu izbornog zakona i ustava BiH, kako bi Hrvati bili u mogućnosti birati svoje predstavnike u tijela vlasti u BiH a ne da kao sada to za njih čine predstavnici drugih dvaju naroda.

"Predsjednik Josipović dijeli zabrinutost zbog mogućnosti da jedan narod, koristeći ustav i izborni zakon, može glatko dominantno izabrati hrvatskog člana predsjedništva i predstavnike u druge institucije. Potrebno je promijeniti izborni zakon kako više nikada netko ne bi došlo u takvu mogućnost", rekao je Čović koji se u srijedu u Zagrebu odvojeno susreo s predsjednikom Jospovićem i premijerkom Kosor.

Dodao je kako je "dobio potporu za svoja zauzimanja".

"Mi isključivo tražimo ustavnu jednakost Hrvata i zamolio sam predsjednika i premijerku da nas u tome podrže", rekao je Čović.

Dodao je da je tijekom razgovora u Zagrebu razmijenio "stajališta koja su u interesu građana i triju naroda" te da neće pribjegavati radikalizmu.

"Naša priča o federalnoj jedinici je realnost ili jedno od rješenja za stvarnu jednakost sva tri naroda. Svako rješenje koje će apsolutno izjednačiti prava Hrvata sa Srbima i Bošnjacima ja sam spreman prihvatiti", dodao je Čović.

Napomenuo je kako je sugovornike u Zagrebu izvijestio da vodi vrlo intenzivne razgovore sa svim hrvatskim strankama u BiH kako bi zajednički nastupili u vlasti i time ojačali poziciju uoči predstojećih ustavnih promjena u zemlji koje se očekuju nakon uspostave vlasti u zemlji.

Ured predsjednice hrvatske vlade u srijedu je, nakon susreta Kosor s Čovićem, priopćio kako je premijerka Kosor na susretu ponovila potporu Bosni i Hercegovini kao jedinstvenoj državi triju konstitutivnih i jednakopravnih naroda, naglasivši kako će se Hrvatska, kao susjedna i prijateljska zemlja, kao članica euroatlantske zajednice i dalje zauzimati za euroatlantsku perspektivu BiH u kojoj će hrvatski narod imati zajamčenu ustavnu jednakopravnost.

Prema priopćenju iz predsjednikova ureda nakon susreta u srijedu, predsjednik Josipović je ponovio kako će Hrvatska uvijek voditi ustavom utvrđenu brigu za dobrobit i zaštitu svojih sunarodnjaka koji žive izvan Hrvatske, pa tako i Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika