28.10.2010. / 12:17

Autor: Hina , Nacional.hr

Ustavni sud otkazao pripremno ročište za Nevenku Jurak

Nevenku Jurak USKOK sumnjiči da je poslovanjem s državnim poduzećima nezakonito zaradila oko 16,5 milijuna kuna

Nevenka JurakNevenka JurakNa Ustavnom sudu danas se neće održati pripremno ročište na kojem se trebala razmatrati žalba vlasnice tvrtke "Fimi media" Nevenke Jurak na odluku zagrebačkog Županijskog suda o produljenju istražnog zatvora.

Njezin odvjetnik Krešimir Vilajtović izjavio je za Hinu da su ga s Ustavnog suda obavijestili kako imaju sve potrebne dokumente za odlučivanje o ustavnoj tužbi Nevenke Jurak te da zbog toga nema potrebe za pripremnim ročištem.

Nevenku Jurak USKOK sumnjiči da je poslovanjem s državnim poduzećima nezakonito zaradila oko 16,5 milijuna kuna. U istražnom zatvoru u Remetincu nalazi se od početka kolovoza, a sredinom rujna produljen joj je istražni zatvor za još dva mjeseca.

U ustavnoj tužbi stoji da su joj odlukom o zadržavanju "iza rešetaka" povrijeđena ustavna prava na pravično suđenje i jednakost pred zakonom.

Vilajtović kaže da nema informacije kada će Ustavni sud donijeti odluku u vezi s njegovom klijenticom, no to bi svakako trebalo biti do 9. studenoga, kada joj istječe istražni zatvor.

Nakon podnošenja ustavne tužbe u medijima se počelo nagađati da Nevenka Jurak ipak želi progovoriti o izvlačenju novca iz državnih tvrtki i ministarstava, iako je nakon uhićenja odbacivala optužbe da se sa suradnicima udružila zbog naplate fiktivnih računa.

Njezin odvjetnik Ivo Farčić odbacio je nagađanja da za uzvrat želi uvjetnu kaznu, ali i kazao da bi bilo vrlo loše da se do kraja postupka brani šutnjom.

Tim više što su u aferi "Fimi media" pred USKOK-ovim istražiteljima progovorili bivši direktor HEP-a Ivan Mravak i član uprave Hrvatskih šuma Darko Beuk, koji se najprije branio šutnjom, a potom odlučio surađivati s istražiteljima, nakon čega je pušten iz pritvora.

Samo dan kasnije, 30. rujna, u Remetinec je ušao i bivši šef carine te rizničar HDZ-a Mladen Barišić kojega su svjedoci, kako se neslužbeno doznaje, označili glavnim krivcem u aferi "Fimi media". Svjedoci su navodno teretili i bivšeg premijera Ivu Sanadera koji je s Barišićem bio na sastanku u Vladi, gdje je čelnicima javnih tvrtki sugerirano da posluju s tvrtkom "Fimi media".

Pred USKOK-ovim istražiteljima uskoro bi se trebao pojaviti i Barišić kojega se tereti da je preko tvrtke svoje prijateljice Nevenke Jurak iz javnih poduzeća i ministarstava izvukao više od 40 milijuna kuna, od čega je dio završio i u stranačkoj kasi HDZ-a.

Njegovi odvjetnici odbacili su medijske tvrdnje da je njihov branjenik s USKOK-om postigao bilo kakav dogovor ili da je već teretio bivše ili sadašnje visoke dužnosnike vlade i HDZ-a. No, branitelji nisu željeli potvrditi da to i neće učiniti kada se nađe pred istražiteljima.

Vezane vijesti

Optužnica protiv Mladinea podnesena nakon zakonskih rokova?

Optužnica protiv Mladinea podnesena nakon zakonskih rokova?

Prije sudske odluke o utemeljenosti optužnice protiv bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinka Mladinea u slučaju… Više

Komentari

registracija
5/3/10

starimudrac, 28.10.10. 14:36

hehehe, "alfa i omega" ustavnih sudaca odradio je posao. a velimo da šeks ne zna kaj dela !


registracija
13/10/10

charlton, 28.10.10. 20:03

Imat će vremena za razmišljanje,a vi ne čekajte nego naprijed iplati se:

http://www.peoplestring.com/?f=charlton10


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika