28.10.2010. / 12:55

Autor: Nacional.hr

'Politika' otkriva: Srbijanska vojska imat će 25.000 pripadnika

Obveza služenja vojnog roka u srbijanskoj vojsci ukida se kad vojni rok odsluže novaci koji su počeli služiti vojsku 2010. Odluka se odnosi i na novake koji su zamijenili služenje vojnog roka civilnom službom

Srbijansku vojsku od 1.siječnja 2011. godine, kada će prestati obveza služenja vojske, činit će nešto više od 25 tisuća pripadnika, objavio je u četvrtak beogradski dnevnik “Politika“, pozivajući se na službenu procjenu srbijanskog ministarstva obrane.

U sastavu srbijanske vojske bit će, kako navodi list, 11.100 profesionalnih vojnika, 7.700 dočasnika i 6.600 časnika, dok će vojskom upravljati oko 35 generala, pri čemu nije precizirano koliko će biti najviših časnika jer će neki u međuvremenu biti umirovljeni, a drugi unaprijeđeni.

List podsjeća kako su se nakon odluke o ukidanju vojnog roka u srbijanskoj javnosti spominjale različite brojke te da mnogi nisu uočili razliku između broja pripadnika vojske i ukupnog broja ljudi u obrambenom sustavu koji će, kako je objašnjeno, obuhvaćati oko 40 tisuća ljudi.

U ovom se trenutku, prema pisanju “Politike”, 3.622 vojnika nalazi na služenju redovitog vojnog roka, pri čemu se vojska priprema prihvatiti do 2.000 novaka koji će od 1. siječnja 2011. dragovoljno služiti vojsku. Za aktivnu pričuvu predviđeno je također 2.000 mjesta.

Srbijanska je vlada krajem rujna donijela odluku o ukidanju obveze služenja vojnog roka i uputila ju na razmatranje srbijanskom parlamentu.

Obveza služenja vojnog roka u srbijanskoj vojsci ukida se kad vojni rok odsluže novaci koji su počeli služiti vojsku 2010. Odluka se odnosi i na novake koji su zamijenili služenje vojnog roka civilnom službom.

Od 1. siječnja 2011. vojni će rok služiti samo oni koji to budu željeli.

Po sadašnjem zakonu, vojnu obvezu u Srbiji imaju svi punoljetni muškarci i mogu birati između šest mjeseci služenja vojnog roka ili devet mjeseci civilne službe.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
11/10/10

agaSovulj, 28.10.10. 17:11

Ne znam kolko vojnika mi imamo, ali sigurno previse, a o vojnim umirovljenicima da i ne govorimo. Kolko se od proracuna odvaja za vojsku? Sigurno previse. A i sto ce nam NATO, vise nas nema ko napasti (osim mozda sami sebe) Trebali bi se ugledat na Svicarsku u tom pogledu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika