28.10.2010. / 15:14

Autor: Hina , Nacional.hr

Plagijati u hrvatskoj znanosti i obrazovanju: 'To je znak sveopće prostitucije u ovoj državi'

"Već dulje vrijeme postoji nacionalni Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju koji pritužbe za plagiranje rješava presporo i izdaje zakučasta rješenja koja ionako nikoga ne obvezuju", napominje se u priopćenju

Foto: Ilustracija; Autor:
Robert Anić/PIXSELLFoto: Ilustracija; Autor: Robert Anić/PIXSELLForum za etičnost i razvoj znanosti i visokoga obrazovanja i Udruga za razvoj visokoga školstva "Universitas" odlučno osuđuju visok prag popustljivosti koju znanstvene i visokoškolske ustanove i akademska javnost u Hrvatskoj pokazuju prema plagiranju kao jednom od najtežih prekršaja etičkih pravila u znanstvenom i obrazovnom radu.

U priopćenju danas dostavljenu Hini podsjećaju kako su se najprije pojavili slučajevi stranačkih čelnika i saborskih zastupnika koji su kao prokazani plagijatori nastavili obnašati svoje djelatnosti, zatim slučaj fakultetskog namještenika koji bez stida izjavljuje da je miran zbog toga što je plagirao magistarski rad i doktorsku disertaciju "jer živi u zemlji nečasnih ljudi" ili koji napreduju u zvanjima i položajima iako je dokazano da su plagirali radove.

"Već dulje vrijeme postoji nacionalni Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju koji pritužbe za plagiranje rješava presporo i izdaje zakučasta rješenja koja ionako nikoga ne obvezuju", napominje se u priopćenju. Dodaje se kako smo danas došli do toga da živimo u društvu u kojemu se dopušta da studenti i akademski građani javno oglašuju svoje usluge pisanja diplomskih i seminarskih radova "iz svih društvenih i humanističkih znanosti", i to "brzo, kvalitetno i unikatno", navodeći bez ikakva srama svoje adrese i brojeve telefona.

To nije tek kršenje etičkih norma nesmotrenih pojedinaca, nego, kako se ističe, znak sveopće prostitucije u kojoj je varanje i podmetanje tuđega pod svoje legitiman način zarade.

"Tražimo od svih institucija u sustavu da se smjesta aktivno zauzmu za poštivanje etičkih norma u znanstvenom i nastavnom radu, i to od svih sudionika procesa, od brucoša do redovitih profesora i znanstvenih savjetnika. Pozdravljamo u tom smislu članak 35. stavak 5. prijedloga zakona o visokom obrazovanju u kojemu se propisuje obveza sveučilišta da objavljuje doktorske disertacije na svojim mrežnim stranicama te pozivamo sve sudionike javne rasprave da predlože i uvrste slične mjere kkako bi se osigurala transparentnost i etičnost u znanstvenom radu", stoji u priopćenju.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika