28.10.2010. / 15:15

Autor: Hina

Novi prijedlog Vlade: Referendum o ulasku u EU nakon potpisivanja pristupnog ugovora

Referendum o pristupanju Hrvatske unije održat će se nakon potpisivanja pristupnog ugovora, a ne kao što je do sada bilo predviđeno prije potpisivanja tog ugovora, prijedlog je koji je Vlada s današnje sjednice uputila Saboru predlažući izmjene Deklaracije o temeljnim načelima pregovora za punopravno članstvo Hrvatske u EU.

Jadranka Kosor na sjednici Vlade RH (Foto: Anto Magzan/PIXSELL)Jadranka Kosor na sjednici Vlade RH (Foto: Anto Magzan/PIXSELL)Referendum o pristupanju Hrvatske unije održat će se nakon potpisivanja pristupnog ugovora, a ne kao što je do sada bilo predviđeno prije potpisivanja tog ugovora, prijedlog je koji je Vlada s današnje sjednice uputila Saboru predlažući izmjene Deklaracije o temeljnim načelima pregovora za punopravno članstvo Hrvatske u EU.

"Građanke i građani Hrvatske odlučit će o pristupanju EU na referendumu koji će se održati u roku od 30 dana od dana potpisivanja ugovora o pristupanju Hrvatske EU. Nakon referenduma, ovisno o njegovim rezultatima, Hrvatski sabor pristupit će ratifikaciji Ugovora o pristupanju Hrvatske EU", prijedlog je izmjene Deklaracije.

Premijerka Jadranka Kosor ocijenila je da je riječ o maloj, ali značajnoj izmjeni.

Taj je prijedlog danas raspravljen i na sastanku na koji je premijerka pozvala predsjednike parlamentarnih stranaka, a kojem, kako je kazala Kosor, svi nisu bili nazočni.

Usuglasili smo se oko ove izmjene, smatramo da je to dobro, jer građanima možemo reći da smo mi koji smo operativno radili završili taj posao i sada je na građanima odluka hoćemo li mi biti 28. članica EU, istaknula je Kosor.

Napomenula je kako je o mogućnosti izmjene Deklaracije kako je to sada predloženo početkom ovog tjedna razgovarala i sa sugovornicima u Bruxellesu.

Kosor je naglasila i kako je u predstojećem razdoblju važno građanima iskomunicirati, dati im sve potrebne informacije što donosi članstvo Hrvatske u EU.

Hrvatski Sabor Deklaraciju o temeljnim načelima pregovora za punopravno članstvo Hrvatske u EU donio je 19. siječnja 2005.,

Tom je Deklaracijom iskazano suglasje svih parlamentarnih stranaka za nastavak rada na velikom poslu, za pokretanja i završetak pregovora radi ostvarenja strateškog cilja Hrvatske - punopravnog članstva u EU, podsjetila je premijerka.

Vezane vijesti

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Četiri hrvatske sindikalne središnjice uputile su otvoreno pismo predsjedniku Hrvatskog sabora i saborskim zastupnicima s zahtjevom za raspisivanjem… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 28.10.10. 15:20

Najprije se oženiš a onda pitaš mladenku hoće li se udati za tebe i to potpisati.Čudna kombinacija i redosljed.Ili nije čudna ako se uzme u obzir zakulisanost i licemjerje.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika