28.10.2010. / 15:44

Autor: Hina

Forbesov popis: Kina brojem bogataša (128) sustiže Sjedinjene Države

Zong Qinghou, 65-godišnji vlasnik industrije bezalkoholnih pića i mliječnih proizvoda Wahaha, popeo se ove godine na prvo s prošlogodišnjeg trećeg mjesta jer mu je bogatstvo naraslo na 8 milijarda dolara

Zong QinghouZong QinghouZong Qinghou, proizvođač bezalkoholnih pića i Robin Li, suosnivač internetskog pretraživača, na vrhu su popisa kineskih milijardera kojih je ove godine 128, čime je Kina druga u svijetu iza Sjedinjenih Država s 400 imena, objavio je u četvrtak časopis Forbes.

Zong Qinghou, 65-godišnji vlasnik industrije bezalkoholnih pića i mliječnih proizvoda Wahaha, popeo se ove godine na prvo s prošlogodišnjeg trećeg mjesta jer mu je bogatstvo naraslo na 8 milijarda dolara.

Robin Li, sa 7,2 milijarda dolara, skočio je s lanjskog 14. na 2. ovogodišnje drugo mjesto. Njegov internetski pretraživač Baidu zauzima 73 posto kineskog internetskog tržišta i najveći je u svijetu s 420 milijuna korisnika.

"Broj (kineskih) milijardera na popisu narastao je na 128, a lani ih je bilo 79", rekao je Russell Flannery, čelnik Forbesova ureda u Šangaju.

"Samo SAD ima više milijardera, 400 prema zadnjem popisu, no Kina ih ubrzano sustiže", dodao je.

Treći najbogatiji Kinez je Liang Wengen (53), s 5,9 milijarde dolara, suosnivač proizvođača građevinskih strojeva i teške mehanizacije.

Na 4. mjestu s 5,7 milijarda dolara je Zhang Jindong, utemeljitelj elektroopreme Sunning Appliance.

Slijedi ga Li Li s 5,4 milijarde dolara, vlasnik farmaceutske kompanije Hepalink.

Popis za 2010. pokazuje da se sve više Kineza bogati u farmaceutskoj industriji i trgovini na malo što je odraz rasta domaće potrošnje u Kini i ulaganja u zdravstveni sektor.

Vezane vijesti

Ruski 'Zuckerberg' bacao novce kroz prozor

Ruski 'Zuckerberg' bacao novce kroz prozor

Vlasnik najpopularnije društvene mreže u Rusiji, Pavel Durov, bacao je novčanice od 5 000 rubalja presavijene u aviončiće kroz prozor svoje tvrtke u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika