28.10.2010. / 17:39

Autor: Hina

Vlada i grad Rijeka dali jamstvo za financiranje novogradnje u brodogradilištu 3. Maj

Nakon što je gradonačelnik Obersnel obaviješten da je Vlada prihvatila odluku o davanju državnog jamstva za financiranje novogradnji u 3. maju, izrazio je zadovoljstvo tom odlukom, zapitavši se zašto je Vladi trebalo toliko vremena da je donese

U 3. maju uskoro bi ponovno mogli gledati porinuće novih brodovaU 3. maju uskoro bi ponovno mogli gledati porinuće novih brodovaVlada RH na današnjem zatvorenom dijelu sjednice "prihvatila je Odluku o davanju državnog jamstva Zagrebačkoj banci d.d. Zagreb, Hrvatskoj poštanskoj banci d.d., Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak i/ili drugim poslovnim bankama u zemlji i/ili inozemstvu, za financiranje novogradnji u Brodogradilištu d.d. Rijeka '3. Maj' ", priopćeno je iz Vladinog Ureda za odnose s javnošću.

Vlada RH odlučila je dati državno jamstvo "imajući u vidu da su pregovori o gradnji četiri broda za prijevoz nafte, bitumena i naftnih prerađevina okončani krajem lipnja ove godine, tj. prije otvaranja Poglavlja 8: Tržišno natjecanje, a samim time i dobivanja mjerila za zatvaranje navedenog Poglavlja, te imajući u vidu da je to avansno, a ne financijsko jamstvo, kojim se omogućava realizacija ranije započetog posla, i time je važno za kredibilitet brodogradilišta naspram poslovnih partnera", ističe se u priopćenju.

Dodaje se kako je "važno napomenuti da je ovo iznimka te da Vlada RH ostaje odlučna ispuniti sva mjerila za zatvaranje Poglavlja 8: Tržišno natjecanje, i uspješno provesti privatizaciju, tj. restrukturiranje brodogradilišta".

Sa 24 glasa za i 7 suzdržanih na sjednici Gradskog vijeća Grada Rijeke prihvaćen je prijedlog riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela da grad brodogradilištu "3. maj" izda jamstava u iznosu od 24 milijuna i 500 tisuća dolara za izgradnju dvaju tankera za švedskog naručitelja "Wisby Tankers AB", ukoliko to po hitnom postupku ne učini većinski vlasnik Vlada RH.

Za prijedlog su glasali vijećnici SDP-a, PGS-a, HNS-a, HSS-a, ARS-a, HSLS-a, Liste za Rijeku, a suzdržano je bilo 7 vijećnika HDZ-a.

U uvodnom izlaganju gradonačelnik Vojko Obersnel, obrazložio je glavne razloge zbog kojih je, kako tvrdi, "svjesno i odgovorno, znajući da time krši Zakon o proračunu jer Grad nije većinski vlasnik 3. maja i ne bi mu smio izdavati jamstva," pokrenuo tu inicijativu i već obavio razgovore s nekoliko banaka koje su spremne prihvatiti uvjete Grada, no nije ih imenovao.

U Obersnelovim zaključcima uz ostalo stoji da Grad Rijeka podržava svaki model restrukturiranja "3. maja" temeljen na osnovama tehničko-tehnološkog razvoja, podržava Upravu u nastojanjima da zadrži posao s "Wisby Tankers AB-om" te upućuje hitan zahtjev Vladi kao većinskom vlasniku da ovlasti Ministarstvo financija da izda avansne garancije za osnaženje tih ugovora.

Nakon što je gradonačelnik Obersnel obaviješten da je Vlada prihvatila odluku o davanju državnog jamstva za financiranje novogradnji u 3. maju, izrazio je zadovoljstvo tom odlukom, zapitavši se zašto je Vladi trebalo toliko vremena da je donese.

"Vlada je u početku tumačila da je nemoguće izdati jamstva zbog blokade iz Europske komisije. Kako se to danas može dogoditi, a nije prije petnaest dana i da li je bilo potrebno toliko bahatog ponašanja prije izdavanja vladinog jamstva, što je od životnog značaja za nekoliko tisuća Riječana", zapitao se Obersnel.

Poručio je da inicijativa grada Rijeke stoji i dalje zbog nekog budućeg slučaja.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
11/10/10

agaSovulj, 28.10.10. 21:06

Dobro je da je jamstvo dano. U razvijenim zemljama pomaganje firmama od strane vlade je uobicajena praksa; podsjetimo se samo ove financijske krize, koja je prerasla u ekonomsku, kako je vlada u Americi pomogla bankama ili proizvodacima automobila.
Ali kod nas, izgleda da vrijedi ovo: ako je HDZ protiv necega (u ovom slucaju, suzdrzan), e onda mozemo biti gotovo sigurni da upravo to treba provesti. Nasa stvarnost bi drugacije izgleda da smo se time ravnali od pocetka 90-tih. Pametni uce na pogreskama (po mogucnosti tudim), i nadam se da cemo i mi .


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika