28.10.2010. / 18:46

Autor: Hina

Anketa: 74 posto izraelskih Židova želi priznanje Izraela kao židovske države

Anketa je pokazala i to da se, suprotno Židovima, izraelski Palestinci, koji čine oko 20 posto stanovništva Izraela, uvjerljivom većinom (80 posto) protive priznanju židovske naravi Izraela

Gotovo 75 posto izraelskih Židova odobrava zahtjev svojeg premijera Benjamina Netanyahua da Palestinci priznaju Izrael kao "državu židovskog naroda" u zamjenu za zamrzavanje procesa kolonizacije, pokazali su rezultati istraživanja javnog mnijenja objavljeni u četvrtak.

Netanyahu je 11. listopada javno predložio novi dvomjesečni moratorij na nastavak izgradnje kolonija u zamjenu za priznanje Izraela kao "nacionalne države židovskog naroda", što su Palestinci isti trenutak odbili.

Rezultati ankete koju je za dnevnik Yediot Aharonot na 600 ispitanika proveo Institut za demokraciju sveučilišta u Tel Avivu istodobno su pokazali podijeljenost ispitanika oko pitanja napuštanja izoliranih židovskih kolonija na okupiranoj Zapadnoj obali, sukladno mirovnom sporazumu, jer ih 50 posto podržava uklanjanje tih naselja, a 43 posto ih se tome protivi.

Anketa je pokazala i to da se, suprotno Židovima, izraelski Palestinci, koji čine oko 20 posto stanovništva Izraela, uvjerljivom većinom (80 posto) protive priznanju židovske naravi Izraela.

Također, 72% ispitanika želi nastavak mirovnih pregovora s Palestincima, započetih 2. rujna, ali ih samo 35 posto vjeruje u njihov uspjeh.

No, postizanje mira s Palestincima uopće i nije prioritet izraelskim Židovima. Za 25 posto ispitanih na prvom je mjestu dobro upravljanje državom, dok ih jednak broj - 20 posto - želi smanjenje socijalnih nejednakosti i postizanje mira.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika