28.10.2010. / 19:23

Autor: Hina

Problemi u EU: Sarkozy se žali na novu kritiku Viviane Reding

Reding, europska povjerenica za pravosuđe i potpredsjednica izvšnog tijela EU-a, ovog tjedna je oštro osudila francusko-njemački prijedlog reforme eurozone nazvavši ga "neodgovornim" i "francusko-njemačkim diktatom"

Nicolas SarkozyNicolas SarkozyFrancuski predsjednik Nicolas Sarkozy u četvrtak se opet požalio na Europsku komisiju na jednom susretu iza zatvorenih vrata, nakon ovotjednih kritika koje je njezina potpredsjednica Viviane Reding uputila Francuskoj i Njemačkoj, rekao je mađarski premijer Viktor Orban.

"Francuska je rekla da ju je Komisija uvrijedila kao naciju", rekao je Orban novinarima, nakon susreta glavnih čelnika europske desnice i desnog centra iz Europske pučke stranke stranke (EPP) održanog u Bruxellesu uoči summita EU-a.

"Francuska je Francuska, moramo tu državu prihvatiti onakvu kakva je. Francuska je vrlo ponosna zemlja. Ne možete vrijeđati Francusku bez posljedica, a Reding ju je uvrijedila", dodao je.

Ispad se dogodio tijekom ručka na kojemu su bili Sarkozy i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso. Potonji se branio od napada, navodi Orban, naglašavajući da treba razlikovati između onoga što govori on i onoga što govore njegovi kolege.

"Strogo je razlučio područja odgovornosti predsjednika Komisije i drugih članova Komisije", istaknuo je mađarski premijer čija će zemlja u siječnju preuzeti od Belgije polugodišnje predsjedanje Europskom unijom.

Barrosov glasnogovornik nazvao je u srijedu izjave Reding "neslužbenim".

Sarkozy i Barroso su ipak bez ljutnje napustili sjednicu, budući da su ih novinari vidjeli kako sjedaju u isti automobil kojim su se trebali dovesti do zgrade u kojoj se održava summit EU-a.

Reding, europska povjerenica za pravosuđe i potpredsjednica izvšnog tijela EU-a, ovog tjedna je oštro osudila francusko-njemački prijedlog reforme eurozone nazvavši ga "neodgovornim" i "francusko-njemačkim diktatom".

Francuski državni tajnik za europsku politiku Pierre Lellouche rekao je da su kritike europske povjerenice "doista neprihvatljive" i optužio ju je da "nastavlja progon naše zemlje, proširujući ga sada i na Njemačku".

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika