29.10.2010. / 14:56

Autor: Hina

Popijač: Za nas je Zlomrex vlasnik Željezare Split; nemamo informacija o drugom vlasniku

Fond Carlson jučer se obratio HRT-u tvrdeći da je taj fond zakoniti vlasnik 95,86 posto dionica Željezare Split, jer su 8. rujna sa Zlomrexom sklopili ugovor o prodaji 223.060 dionica

Đuro PopijačĐuro PopijačMinistar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač izjavio je danas u Opatiji da je za hrvatsku stranu poljski Zlomrex i dalje vlasnik željezare u Splitu i stranka u postupku.

"Zlomrex je upisan u knjigu dioničara te nemamo drugih informacija da je netko drugi većinski vlasnik", kazao je Popijač odgovarajući na pitanja novinara u Opatiji gdje je sudjelovao na otvaranju 21. generalne skupštine Udruženja mediteranskih gospodarskih komora.

Pitanje fonda Carlson je pravne prirode te ga tako treba i rješavati, rekao je Popijač zamoljen da komentira tvrdnje britanskog fonda Carlson Private Equity po kojima je taj fond većinski vlasnik Željezare te bi s njim trebalo pregovarati.

Fond Carlson jučer se obratio HRT-u tvrdeći da je taj fond zakoniti vlasnik 95,86 posto dionica Željezare Split, jer su 8. rujna sa Zlomrexom sklopili ugovor o prodaji 223.060 dionica.

Iz Ministarstva gospodarstva i u pisanom odgovoru na upite Hine navode da unatrag godinu dana nitko iz Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva nije kontaktirao Carlson Fond.

"Prema saznanjima ovog ministarstva, a koja se crpe iz redovitih kontakata s predstavnicima Zlomrexa posljednjih mjeseci, nismo upoznati s mogućnošću da je Carlson Fond vlasnik dionica. Međutim, točne podatke o međusobnim odnosima Zlomrexa i Carlson Fonda mogu dati samo ti subjekti sami", navode iz Ministarstva.

Na upit kakav je stav Ministarstva gospodarstva o jučerašnjoj ponudi Zlomrexa za razrješenje vlasničkih odnosa u Željezari Split, iz resornog ministarstva odgovaraju da se "jučerašnja ponuda Zlomrexa razmatra i rano je komentirati kakav će stav zauzeti hrvatska strana".

Poljski Zlomrex u priopćenju je izvijestio o svom prijedlogu Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP) za razrješenje vlasničkih odnosa te naveo da, ako HFP ne prihvati njihovo rješenje, mogu prihvatiti ponudu HFP-a od 12. listopada, ali ne uz naknadu od 1 kune, već od 5 milijuna eura.

Prema prijedlogu Zlomrexa, ta bi tvrtka sve dionice koje drži i sve tražbine koje ima prema Željezari Split prenijela na HFP za naknadu od jednog eura pod uvjetom da HFP oslobodi Zlomrex svih potraživanja koja mogu proizići iz ugovora o privatizaciji. Zlomrex također predlaže arbitražu o naknadi (u rasponu od 1 euro do 10 milijuna eura) "vezano za sporazum između Vlade Republike Hrvatske - Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva te Zlomrexa iz listopada 2009. godine".

Iz Ministarstva gospodarstva pak, na upit o sporazumu sa Zlomrexom iz listopada prošle godine, navode da su 19. listopada Zlomrexu dostavili prijedlog uvjeta sporazumnog raskida Ugovora.

"Zlomrex nije prihvatio uvjete iz prijedloga i time je isti za hrvatsku stranu postao nevažeći. Dakle, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva nije sa Zlomrexom popisalo nikakav Sporazum", navode iz Ministarstva.

Ističu također kako je i današnji radni sastanak u Ministarstvu na temu Željezare Split nastavak aktivnosti i još jedan u nizu sastanaka sa ciljem da se iznađe rješenje za što bržim pokretanjem proizvodnje u Željezari Split. Na tom sastanku, kako se neslužbeno doznaje, su predstavnici Ministarstva, Željezare i tvrtke CIOS koja je ranije najavila mogućnost zakupa i pokretanja proizvodnje u pogonima Željezare.

Vezane vijesti

'U državi je sve stalo, ništa se ne radi'

'U državi je sve stalo, ništa se ne radi'

HDZ-ov saborski zastupnik i bivši ministar gospodarstva Đuro Popijač danas je sasvim očekivanim nazvao smanjenje prognoze za zaduživanje Hrvatske sa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika