29.10.2010. / 14:58

Autor: Hina

Premijerka Kosor: Izmjene Lisabonskog ugovora neće usporiti hrvatski put u EU

Mi smo vrlo jasno rekli što očekujemo - sljedeći mjesec zatvaranje barem tri poglavlja, do kraja godine još četiri poglavlja, a u proljeće bit ćemo spremni zatvoriti dva najteža poglavlja, Tržišno natjecanje (8) i Pravosuđe i temeljna prava (23), kazala je Kosor

Jadranka KosorJadranka KosorNajavljene izmjene Lisabonskog ugovora neće usporiti hrvatski put u Europsku uniju, a hrvatska vlada očekuje zatvaranje svih poglavlja u proljeće iduće godine, u vrijeme mađarskog predsjedanja EU-om, izjavila je u petak premijerka Jadranka Kosor.

Čelnici zemalja članica EU-a uspjeli su postići rano u petak dogovor o manjoj promjeni Lisabonskog ugovora a jedna od opcija jest da se te promjene uvrste u pristupni ugovor s Hrvatskom, koji ionako mora proći proces ratifikacije u zemljama članicama. Lisabonski ugovor stupio je na snagu prije jedva 11 mjeseci, nakon punih deset godina rasprave, te mnogi od čelnika Unije nisu htjeli o tome ponovo otvarati debatu.

Kosor je naglasila da Hrvatskoj, u kontaktima s premijerima zemalja članica EU-a i najvišim dužnosnicima, svi govore da može završiti pregovore iduće godine i Hrvatska će to učiniti, a sigurna sam da u ovom trenutku sve ovisi o nama, rekla je Kosor odgovarajući na novinarski upit nakon otvaranja dijela velikogoričke obilaznice.

Mi smo vrlo jasno rekli što očekujemo - sljedeći mjesec zatvaranje barem tri poglavlja, do kraja godine još četiri poglavlja, a u proljeće bit ćemo spremni zatvoriti dva najteža poglavlja, Tržišno natjecanje (8) i Pravosuđe i temeljna prava (23), kazala je Kosor.

I mađarski premijer Viktor Orban jasno je rekao da se u vrijeme njihova predsjedanja, u prvih šest mjeseci iduće godine, očekuje zatvaranje svega što je vezano za hrvatske pregovore, te da u to vrijeme možemo potpisati pristupni ugovor, dodala je Kosor.

Također je odbacila izjavu Hannesa Swobode, austrijskog socijalista koji je bio izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku, da je priopćenje Europske pučke stranke (EPP), kojim se podržava premijerku Kosor a čelnika SDP-a Zorana Milanovića proglašava "irelevantnim u Bruxellesu", miješanje u unutarnju hrvatsku politiku.

EPP, kojoj pripada i HDZ, ima pravo poduprijeti stranku koja pripada njezinoj obitelji i to ne treba stavljati u nikakav drugi kontekst, rekla je Kosor.

Priopćenje je upućeno tijekom rasprave u Hrvatskom saboru, kada je oporba predlagala izglasavanje nepovjerenja vladi. Taj pokušaj nije uspio, za nas je to zatvorena priča i svoj posao radimo dalje, kazala je Kosor.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika