29.10.2010. / 22:26

Autor: Ana Smrečki, Hina

Boris Tadić, prijatelj Milorada Dodika: Cjelovitost BiH se ne smije dovoditi u pitanje

Osim zahtjeva za održanjem cjelovitosti BiH Tadić je rekao da među političarima triju konstitutivnih naroda u toj zemlji ne vidi 'najmanji zajednički nazivnik', te da će veliku pozornost tom problemu pridati zajedno s hrvatskim kolegom Josipovićem

Predsjednik Boris TadićPredsjednik Boris TadićSrpski predsjednik Boris Tadić poručio je da ni jedna od susjednih zemalja ne smiju dovoditi u pitanje cjelovitost Bosne i Hercegovine, ustvrdivši da Hrvati u toj zemlji trebaju dobiti institucionalna jamstva za svoju političku autonomiju.

Osim zahtjeva za održanjem cjelovitosti BiH Tadić je rekao da među političarima triju konstitutivnih naroda u toj zemlji ne vidi 'najmanji zajednički nazivnik', te da će veliku pozornost tom problemu pridati zajedno s hrvatskim kolegom Josipovićem.

Poručuje da će zajedno s Josipovićem upozoriti na probleme u BiH, naglasivši kako to neće biti na tragu onoga kako su to 'činili bivši predsjednici Srbije i Hrvatske, Slobodan Milošević i Franjo Tuđman'.

Komentirajući sve glasnije zahtjeve hrvatskih političara u BiH za nekim oblikom političke autonomije, Tadić je rekao kako hrvatski interesi u BiH moraju dobiti oblik institucionalnih jamstava, ali da nitko ne smije razmišljati o 'odlasku' iz BiH.

«Ne smije se ni po koju cijenu dopustiti da Hrvati korak po korak počnu napuštati BiH, a ima mnogo signala koji svjedoče o takvu procesu. Odlazak bilo kojega naroda iz BiH, bilo u ratu ili miru, podrazumijeva nastanak novih napetosti ili sukoba», naglašava Tadić.

Podsjetivši kako i međunarodna zajednica želi ustavne promjene u BiH, Tadić poručuje kako je spreman sudjelovati u tom procesu, naglasivši da s druge strane nije za nametanje rješenja. Zaključuje da se u Bosni i Hercegovini na kraju mora naći rješenje, odnosno da svi moraju biti pomagači u tom procesu.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

registracija
11/10/10

agaSovulj, 30.10.10. 07:41

Povijest Balkana pokazuje na zalost da mi nismo Svicarska gdje narodi koji imaju puno manje slicnosti nego Hrvati, Srbi, Bosnjaci, mogu zivit zajedno. Zato mislim da je samo pitanje vremena kad ce se Bosna raspasti, pogotvo nakon presedana sa Kosovom. I najvjerojatnije ce Republika Srpska ostat svoja, tj nece se prikljucit Srbiji (a slicno bi se moglo desit i sa Hercegovinom), kao sto se ni Kosovo nije spojilo sa Albanijom. Onima koji jednom dodu na vlast, ti je ne pustaju lako, jer je to na ovim prostorima, gdje je narod uglavnom politicki pasivan a i dobrim dijelom neinformiran te se moze lako izmanipulirati, prilika da se napune vlastiti dzepovi.


registracija
11/1/10

fluid, 30.10.10. 12:23

Tadić je rekao..."cjelovitost Bosne".Ok.Još da to i Srbija obznani kao svoj službeni stav te cijelom svijetu da do znanja da će to biti njihova trajna politika.To bi bilo dobro polazište za budućnost u kojoj Srbija mora izbrisati teme iz Načertanija,koje predaju i u osnovnim školama.Također to imaju u svojoj doktrini Srbi svi i svuda a potom da je to i Srbija.Nikada neće proći ta teza no to moraju sami izbrisati iz svoje politike,iz svojih glava i iz svoji uzaludnih težnji.Ako ne,Srbija će biti sve manja a ne sve veća.Još samo da i oni to shvate.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika