30.10.2010. / 13:44

Autor: Hina

Barba Luka u Maroku: 'Svi smo mi sinovi Ismailovi, Izakovi i Abrahamovi'

Bebić je također kazao da je Hrvatska kao zemlja bogata vodom, spremna podijeliti bogatstvo s onima koji je nemaju dovoljno. Također je kazao da će iduće godine Hrvatska ugostiti jedan od različitih skupova koji se organiziraju u okviru PAM-a

Luka BebićLuka BebićMediteran je dom različitih naroda, kolijevka zapadne civilizacije i triju velikih monoteističkih religija i to bogatstvo nas prožima, a ne razdvaja, rekao je u subotu u Rabatu predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, koji u glavnom marokanskom gradu sudjeluje na Parlamentarnoj skupštini Mediterana (PAM).

U obraćanju na 5. plenarnoj sjednici PAM-a, Bebić je istaknuo da je temeljna zadaća te organizacije "sačuvati Sredozemlje za buduće naraštaje, sačuvati biološku ravnotežu i zdrav okoliš i na taj način pridonijeti zajedničkom dobru".

"Hrvatska je po svom geografskom položaju i sredozemna i podunavska i srednjoeuropska zemlja, i ta različitost čini je poveznicom između regija", rekao je predsjednik Hrvatskog sabora. "Tako je Mediteran, kao dom različitih naroda, i kolijevka triju monoteističkih religija, prostor prožimanja i susreta različitog", dodao je.

"Svi smo mi sinovi Ismailovi i sinovi Izakovi, svi smo mi Abrahamovi sinovi", rekao je Bebić i pozvao da vođeni tom mišlju prevladamo sve sukobe.

Bebić je također kazao da je Hrvatska kao zemlja bogata vodom, spremna podijeliti bogatstvo s onima koji je nemaju dovoljno. Također je kazao da će iduće godine Hrvatska ugostiti jedan od različitih skupova koji se organiziraju u okviru PAM-a.

Izaslanici zemalja članica PAM-a u dva dana raspravljat će o političkoj i sigurnosnoj te o gospodarsko-socijalnoj i ekološkoj suradnji s naglaskom na klimatskim promjenama, izvorima vode i energije.

Prva sjednica PAM-a održana je u rujnu 2006. u jordanskome glavnome gradu Amanu, čime je uspostavljena prva istinski mediteranska politička ustanova.

Misija PAM-a je osigurati središnju ulogu Mediterana, koji je kolijevka različitih kultura i vjeroispovijesti, a još i danas veliko središte kulturne i gospodarske razmjene. No Mediteran je i zona stalnih sukoba i trvenja i parlamenti trebaju igrati važnu ulogu u pronalaženju rješenja za izlazak iz kriza koje priječe razvoj regije.

Zamisao o osnutku PAM-a potječe iz 1991. kad je Međuparlamentarna unija nizom konferencija i susreta počela promicati proces sigurnosti i suradnje, međukulturalni dijalog i partnerstvo u Mediteranu, što je postao proces CSCM, a nadahnuo je druge inicijative poput Barcelonskog procesa.

Članice PAM-a su Albanija, Alžir, Bosna i Hercegovina, Cipar, Crna Gora, Egipat, Francuska, Grčka, Hrvatska, Izrael, Italija, Jordan, Libanon, Libija, Malta, Makedonija, Maroko, Monako, Palestinska samouprava, Portugal, Srbija, Slovenija, Sirija, Tunis, Turska.

Pridružene članice su Magrepska arapska unija, Rumunjska i Parlamentarna skupština Zapadnoeuropske unije.

Vezane vijesti

Neki tvrde da je HDZ trijumfirao

Neki tvrde da je HDZ trijumfirao

Član predsjedništva HDZ-a Luka Bebić izjavio je danas kako je HDZ u posljednjih šest godina pretrpio četiri poraza, pa se stoga treba suočiti sa svim… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 30.10.10. 17:27

"Svi smo mi sinovi Ismailovi..."reče Luka Bebić.Nismo Bebiću.Vi ste izrodi Ismailovi!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika