31.10.2010. / 10:25

Autor: Hina

Miting za povratak razuma: Satiričari američkog društva okupili 250 tisuća ljudi u Washingtonu

Popularni američki politički satiričari i komičari Jon Stewart i Stephen Colbert u subotu su na mitingu u središtu Washingtona, na kojem su okupili oko 250.000 ljudi, pozvali na ublažavanje duboke stranačke podijeljenosti u SAD-u u pregrijanoj kampanji za kongresne izbore 2. studenoga.

Stephen Colbert i njegov kolega Jon Stewart; foto: ReutersStephen Colbert i njegov kolega Jon Stewart; foto: ReutersPopularni američki politički satiričari i komičari Jon Stewart i Stephen Colbert u subotu su na mitingu u središtu Washingtona, na kojem su okupili oko 250.000 ljudi, pozvali na ublažavanje duboke stranačke podijeljenosti u SAD-u u pregrijanoj kampanji za kongresne izbore 2. studenoga.

Emmyjem nagrađivani Stewart i Colbert, koji vode dnevne show programe na kablovskoj televiziji Comedy Central kao tobožnji TV komentatori, jedan liberal a drugi lažni ultrakonzervativac, nazvali su zajednički skup "Miting za obnovu zdravog razuma - i/ili straha", odgovarajući na kolovoški "Miting za obnovu časti", na kojem je konzervativni TV voditej Glen Beck u Washingtonu okupio više od 100.000 pristaša.

"Mi danas živimo u teškim vremenima, no nije kraj svega. Može postojati animozitet, ali zato ne moramo biti neprijatelji", rekao je Stewart.

Kao jednog od krivaca za produbljivanje stranačke podijeljenosti u SAD-u zadnjih godina označio je 24-satne TV programe vijesti, kazavši kako se pokvario jedan od glavnih načina objašnjavanja nijansi u političkim stajalištima.

"Nažalost, jedan od naših glavnih načina za objašnjavanje razlika se pokvario. Politički 'mudrijaši' koji 24 sata dnevno izazivaju paniku nisu uzrok naših problema, ali njihovo postojanje znatno otežava rješavanje", rekao je Stewart.

Iako su ga organizatori proglasili nepolitičkim skupom, miting je poslužio kao poziv na akciju demokratskim biračima da u utorak izađu na izbore, kako bi ublažili težak poraz od oporbenih republikanaca koji najavljuju ankete.

Okupio je uglavnom mlađe od 40 godina, koji su nosili najrazličitije transparente, od "Da možemo..ali ne preko noći" s aludiranjem na pad očekivanja od predsjednika Baracka Obame, preko "Isus voli Obamu" i "Pušite travu svaki dan", do "Ne možemo si priuštiti još jednog predsjednika ponosnog što je neznalica", uz fotografiju Sarah Palin, moguće suparnice Obame na izborima 2012.

Skup je završio pozivom svim Amerikancima da odbiju ekstremnu retoriku s obje strane političkog spektra i okrenu se umjerenosti i zajedništvu u suočavanju s krizom.

Na skupu je nastupilo puno estradnih zvijezda, uključujući legendarnog Tonya Bennetta koji je izveo napjev "America the Beautiful", zatim grupa The Roots i pjevač John Legend, Sheryl Crow, Jeff Tweedy, Kid Rock, Cat Stevens danas poznat kao Yusuf Islam, Ozzy Osbourne, raper O'Jay i drugi.

Skup je održan na Nacionalnoj šetnici ispred zgrade Kongresa a satelitski je prenošen u najmanje 20 američkih gradova, uključujući Los Angeles, Chicago, Denver, Honolulu, Austin u Teksasu i Boise u Idahou.

Stewartov "The Daily Show" prosječno privuče oko 1,1 milijuna gledatelja, a "The Colbert Report" oko 800 tisuća.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika