31.10.2010. / 11:50

Autor: Hina

Građani u posjeti grobljima: Proslava svetkovine Svih svetih i Dušnoga dana

Na zagrebačkom groblju Mirogoju u crkvi Krista Kralja tradicionalno misno slavlje sutra popodne predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a mise će se služiti u i drugim nadbiskupijama, biskupijama i žuapma

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaMisnim slavljima sutra, 1. studenoga, obilježit će se u crkvama spomen na svete mučenike, blagdan Svih svetih, a 2. studenoga spomendan mrtvih - Dušni dan, na koji građani diljem Hrvatske polažu cvijeće i pale svijeće na grobovima svojih pokojnika.

Na zagrebačkom groblju Mirogoju u crkvi Krista Kralja tradicionalno misno slavlje sutra popodne predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a mise će se služiti u i drugim nadbiskupijama, biskupijama i žuapma.

Na blagdan Svih svetih misno slavlje u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodit će zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Riječki nadbiskup Ivan Devčić predvodit će misu u župnoj crkvi na gradskom groblju Kozali, dok će na splitskom groblju Lovrincu euharistiju predvoditi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. Đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić predvodit će večernju misu u đakovačkoj katedrali.

Spomen na svete mučenike u kršćanskoj se tradiciji slavi od IV. stoljeća, no tek je 835. papa Grgur IV. odredio da se u cijeloj Crkvi svetkovina Svih svetih slavi 1. studenoga.

Spomendan mrtvih, odnosno Dušni dan, 2. studenoga, počeo se obilježavati od početka XI. stoljeća i ubrzo se proširio među narodima.

Svi sveti i Dušni dan dva su različita liturgijska dana, kad se posjećuju groblja, pale svijeće, polaže cvijeće i moli u sjećanje na pokojnike.

Vezane vijesti

Foto: Građani obilaze groblja na dan Svih svetih

Foto: Građani obilaze groblja na dan Svih svetih

Na zagrebačkom Mirogoju tijekom dana okupilo se mnoštvo građana koji posjećuju grobove, posljednja počivališta svojih najdražih, moleći se za njih,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika