31.10.2010. / 13:58

Autor: Hina

Barack Obama pozvao birače da izađu na izbore u utorak: 'Protivnici računaju na amneziju'

Obama je priznao teškoće s kojima se demokrati suočavaju na izborima za Kongres i guvernere diljem SAD-a, jer su spor i nedovoljan gospodarski oporavak i visoka nezaposlenost promijenili raspoloženje birača u korist oporbenih republikanaca

Barack ObamaBarack ObamaAmerički predsjednik Barack Obama u subotu navečer pozvao je tisuće svojih pristaša u Chicagu da izađu na kongresne izbore 2. studenoga, čiji će ishod uvelike ovisiti o odzivu glasača.

"Trebamo vas da radite na tome da svi izađu na izbore. Kada bi se svi koji su glasovali 2008. godine pojavili na sadašnjim izborima, mi bismo pobijedili", rekao je Obama pred oko 35.000 ljudi na Sveučilištu Chicago, u predgrađu Midway Plaisance.

Obama je priznao teškoće s kojima se demokrati suočavaju na izborima za Kongres i guvernere diljem SAD-a, jer su spor i nedovoljan gospodarski oporavak i visoka nezaposlenost promijenili raspoloženje birača u korist oporbenih republikanaca. "Nema sumnje da su ovo teški izbori, ovdje u Illinoisu i u cijeloj zemlji", rekao je.

Obama je kazao kako republikanci računaju na "amneziju" birača. "Chicago, do tebe je da pokažemo da nismo zaboravili", rekao je on. "Do tebe je da znaju da je ovo izbor između politike koja nas je dovela u ovaj nered i politike koja nas počinje izvoditi iz tog nereda".

"Chicago, trebam vas da nastavite moliti, vjerovati te izaći i osvojiti ove izbore", naglasio je.

Ankete pokazuju da bi demokratski guverner Illinoisa Pat Quinn, senatski kandidat Alexi Giannoulias i tri demokratska kongresnika mogli izgubiti svoja mjesta utorak, unatoč tome što je Obama u svom Illinoisu popularaniji nego u većini ostalih saveznih država.

Amerikanci će u utorak birati svih 435 zastupnika Predstavničkog doma Kongresa, 36 od 100 zastupnika u Senatu, te 36 od 50 guvernera saveznih država.

Prosjek pet posljednjih velikih nacionalnih anketa, koji je objavio CNN, govori da će 48 posto birača glasovati za republikanske kandidate, a 44 posto za demokratske.

Demokrati u Predstavničkom domu sada imaju 256, a republikanci 178 mjesta. Za osvajanja većine republikancima treba 39 mjesta, a prognoze govore da je demokratima ugroženo 70 do 77 mjesta.

U Senatu demokrati imaju 56, a republikanci 41 zastupnika uz dva neovisna. Prognoze govore da bi republikanci trebali osvojiti 17, a demokrati 19 od 36 senatskih utrka, pa bi demokrati mogli zadržati većinu u Senatu.

Na izbore je pozvano oko 235 milijuna Amerikanaca s pravom glasa, no odziv na kongresne izbore na polovici predsjedničkog mandata u posljednjih je nekoliko ciklusa bio oko 37 posto, pa se na biralištima očekuje oko 85 milijuna birača.

Uz izbore za savezni Kongres i guvernere, održavaju se i izbori za parlamente saveznih država, te referendumi u nekim državama, poput onoga u Kaliforniji o legalizaciji marihuane.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika