01.11.2010. / 08:07

Autor: Andrea Belin

10 savjeta za besprijekoran izgled i zdravlje organizma

Ukoliko se ne osjećate ugodno u vlastitoj koži, nudimo vam savjete vrhunskih nutricionista koji jamče uspjeh, a osim što ćete nakon nekoliko tjedana izgledati besprijekorno, uštedjeti ćete ogromne količine novca

Pijte puno obične vodePijte puno obične vodeUz celulit, masne naslage su najveći neprijatelj većine žena diljem svijeta. Na žalost, rijetke su pripadnice nježnijeg spola koje poduzimaju nešto po tom pitanju, što pokazuju i svakodnevna istraživanja, a kada se i odluče riješiti viška kilograma, biraju prehrambene režime koji u kratkom razdoblju obećavaju čuda, a u većini slučajeva negativno utječu na zdravlje organizma, a svi znaju da su i prilično skupi.

Ukoliko se ne osjećate ugodno u vlastitoj koži, nudimo vam savjete vrhunskih nutricionista koji jamče uspjeh, a osim što ćete nakon nekoliko tjedana izgledati besprijekorno, uštedjeti ćete ogromne količine novca!

1. Obična voda
Da dvije čaše obične vode prije svakog obroka otapaju više kalorija nego bilo koji drugi 'čaroban' napitak za koji je potrebno izdvojiti ogromne količine novca, rezultati su nedavnog istraživanja američkih znanstvenika.

Naučnici tvrde da voda popunjava želudac pa uslijed toga nije moguće unijeti velike količine hrane, a zna se da je riječ o tekućini koja ne sadrži kalorije. Osim toga, voda blagotvorno djeluje na kožu.

2. Obilan doručak
Odavno je poznato kako je doručak najvažniji obrok u danu, što su također potvrdila i mnoga istraživanja. Iako kod većine žena još uvijek postoji sumnja, dokazano je da je, za razliku od niskokaloričnog, obilniji doručak jedan od 'najboljih prijatelja' vitkosti. Obilan doručak potiče metabolizam i kontrolira apetit.

3. Sezonsko voće i povrće
Premda je voće i povrće u gotovo svim prehrambenim trgovinama dostupno tijekom cijele godine, kupnja istih tijekom sezone je najisplativija. Osim toga, veće su šanse da ćete naići na domaće proizvode koji su zdraviji. Ukoliko imate mogućnosti, uzgojite vlastitu hranu.

4. Smanjite unos proteina
Želite li smršaviti postepeno smanjite unos proteina. Dakle, odvikavajte se od mesa i pojačajte unos mahunarki (grah, grašak, leća) koje sadrže jednake količine bjelančevina, ali su jeftinije.

5. Margarin ili maslac?
Rasprava o tome što je zdravije od ovih dviju namirnica traje godina. Odmah na početku valja napomenuti da s mastima nikada ne valja pretjerivati, međutim nikako ih se ne smije izbaciti iz prehrane. Osim što je ukusniji, maslac blagotvorno utječe na zdravlje organizma.

6. Sol
Pretjerano začinjena hrana nije zdrava, a jedan je od najvećih neprijatelja vitkosti. Osim toga, sol je kriva za nastanak neželjene narančine kore, a možete ju nadoknaditi različitm začinima, međutim i s njima valja biti umjeren.

7. Smeđi šećer
Među nutricionistima ništa manje zanimljivija nije tema niti o bijelom i smeđem šećeru. I dok znanstvenici još uvijek tragaju za pravom istinom, nutricionisti će se uvijek opredijeliti za smeđi šećer, smeđu rižu i pšenično brašno.

8. Borovnice su totalni hit
Osim što čuvaju vid, borovnice odličan izvor vitamina C, bioflavonida, folne kiseline, kalija, kalcija i željeza, sastojcima koji jamče zdravlje. Dakle, ne bi bilo loše da dan započnete ovim ukusnim plavim bobičastim voćem.

9. Omega 3 masne kiseline
Nedostatak omega 3 masnih kiselina može izazvati mnoge probleme, no na svu sreću njima obiluju ribe, osobito losos koje tijekom dijete možete konzumirati u abnormalnim količinama.

10. Oprezno s porcijama
Jeste li znali da ako porciju smanjite za samo petnaest posto, po jednom obroku izbaciti ćete dvjesto kalorija. Osim manjih porcija na tanjuru, hranu žvačite sporije jer nakon određenog vremena će vam i maleni zalogaji biti dovoljni da pobijedite glad.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika