01.11.2010. / 09:20

Autor: Deutsche Welle

Sporazum rezultirao obračunom s mafijom i ratnim zločincima u Srbiji i Crnoj Gori

Sedamnaest osoba je uhićeno u Srbiji i Crnoj Gori nakon potpisivanja sporazuma o međusobnom izručenju svojih državljana. Sporazum je potpisam u noći s petka na subotu, a policija je samo čekala na zeleno svjetlo.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaSrbijanski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić je potvrdio da je u Srbiji uhićeno 11 osoba, a u Crnoj Gori šest. Ministar je precizirao da se među uhićenicima u Srbiji njih petoro tereti na osnovu tjeralice Interpola koju je zatražila Podgorica zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, između ostalog i na području Dubrovnika.

Prema neslužbenim informacijama, među uhićenicima u Srbiji je i Boško Bojović, bivši šef crnogorske tajne policije. Njega se sumnjiči za "vođenje akcije uhićenja izbjeglica iz BiH u Crnoj Gori 1992. godine". Te izbjeglice su predane u vojsci Republike Srpske koje su ih potom najvećim dijelom likvidirale. Uhićeni su navodno i još četvorica bivših visokih crnogorskih policijskih dužnosnika koji su sudjelovali u toj akciji, tvrde mediji u Crnoj Gori.

Udar na mafijaše

Među uhićenicima su međutim osim osoba optuženih za ratne zločine i osobe optužene za sudjelovanje u organiziranom kriminalu. Kako saznaje beogradska radijska postaja B92, u rukama policije u Crnoj Gori je Boris Laban, za koga se sumnja da je član narko klana Darka Šarića.

Istovremeno je crnogorska policija priopćila je da je raspisala tjeralicu za Goranom Sokovićem, Draškom Vukovićem i Dejanom Šekularcom, koje Srbija traži zbog njihove umješanosti u međunarodnu operaciju "Balkanski ratnik". Radi se o velikoj akciji šverca dvije tone kokaina iz Južne Amerike za Europu. Jedan od organizatora te operacije je bio upravo narko-bos Darko Šarić koje je u bijegu.

U priopćenju podgoričke policije se navodi da ovu trojku Srbija traži još od 23. siječnja pod optužbom za kazneno djelo zločinačkog udruživanja, potom zbog nedozvoljene proizvodnje, držanja i stavljanja u promet opojnih droga te zbog krivotvorenja službenih dokumenata.

Biti će još uhićenja

Sporazum o ekstradiciji između Srbije i Crne Gore potpisan je u noći sa petka na subotu, četiri dana prije ranije najavljivanog termina, a potpisali su ga u Beogradu ministrica pravde Snežana Malović i veleposlanik Crne Gore u Srbiji Igor Jovičić. Sporazumom su predviđena izručenje za kaznena djela organiziranog kriminala, korupcije, djela protiv čovječnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom. To uključuje i pranje novca te druga teška kaznena djela za koja se može izreći kazna od pet i više godina zatvora, uključujući i ratne zločine.

Prema policijskim izvorima dviju država Interpol Beograda traga za još 12 osoba, dok podgorička Kancelarija Interpola od srpske policije zahtijeva izručenje oko 60 državljana Srbije.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika