01.11.2010. / 11:10

Autor: Hina

Kardinal Puljić: BiH s četiri regije najpravičnije rješenje za ustroj države

Preustrojem Bosne i Hercegovine u državu s četiri regije uspostavilo bi se rješenje koje bi svim narodima u toj zemlji omogućilo jednakopravnost i život u različitosti, izjavio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Kardinal Vinko PuljićKardinal Vinko PuljićPreustrojem Bosne i Hercegovine u državu s četiri regije uspostavilo bi se rješenje koje bi svim narodima u toj zemlji omogućilo jednakopravnost i život u različitosti, izjavio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

On je u intervjuu koje je u ponedjeljak objavilo sarajevsko "Oslobođenje" kazao kako bosanskohercegovački biskupi i dalje čvrsto stoje iza takvoga, ranije iznesenog prijedloga, ali je također upozorio da taj prijedlog nitko nije ozbiljnije razmotrio "jer se ne uklapa u planove onih koji bi ga trebali provesti".

Kako je objasnio, niti stranke koje su načelno poduprle takav prijedlog nisu to učinile u cjelosti i na prikladan način, niti su svojim postupcima dale naslutiti što zapravo žele od BiH kao države.

"I danas smatram kako se ovakvim rješenjem mogu stvoriti mehanizmi zaštite jednakopravosti i multietniciteta na svim prostorima BiH", kazao je kardinal Puljić.

Dodao je kako bi ga izravno polemiziranje s onima koji se zalažu za uspostavu trećeg entiteta u BiH uvuklo u dnevnu politiku, što ne želi, ali ih je pozvao da shvate kako svaki čovjek i narod u BiH ima pravo na opstanak, identitet i jednakost pred zakonom. "Svi političari bi se morali ponašati u skladu s tim", upozorio je vrhbosanski nadbiskup, ustvrdivši kako nitko nema pravo trgovati vjerskim i nacionalnim pravima.

Kardinal Puljić nije želio posebice komentirati ishod listopadskih izbora u BiH, ali je ocijenio je da oni sadrže nepravedni, iako zakoniti, mehanizam kod izbora članova Predsjedništva BiH i poručio da takav nepravedni mehanizam treba promijeniti.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

registracija
25/12/09

trta333, 01.11.10. 16:14

Drži se ti Puljići crkve i ne ulazi u političke vode,jer u tim vodama su veliki prevaranti i mangupi,pa bi te mogli navesti u duboku vodu.Ne dijeli niko karte u BiH,nego je gazda u Americi.Kako on kaže tako će i biti.Zato on ima pomoćnike i saradnike u svim narodima u BiH i igra poker sa tom običnom rajom kako on hoće.Zato ti Puljiću gledaj da ti što više raje dolazi u crkvu i tu ograniči domete.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika