01.11.2010. / 18:26

Autor: Hina , Nacional.hr

'Kosti pronađene 300 metara od Ovčare nisu iz razdoblja Domovinskog rata'

Djelatnici VUPIK-a fragmente kostiju pronašli su na dubini od 50-ak centimetara kopajući iskop za sustav navodnjavanja samo tristotinjak metara udaljenog od mjesta masovne grobnice na Ovčari

Autor:
Branimir Bradarić/VLM/PIXSELLAutor: Branimir Bradarić/VLM/PIXSELL

Vještačenjem je utvrđeno da fragmenti ljudskih kostiju koje su djelatnici VUPIK-a jutros iskopali nedaleko mjesta masovne grobnice na Ovčari nisu iz razdoblja Domovinskog rata, izvijestila je vukovarsko-srijemska policija.

Vještačenje je obavio patolog Kliničke bolnice Osijek Mladen Marcikić koji je utvrdio kako su kosti stare više desetljeća.

Djelatnici VUPIK-a fragmente kostiju pronašli su na dubini od 50-ak centimetara kopajući iskop za sustav navodnjavanja samo tristotinjak metara udaljenog od mjesta masovne grobnice na Ovčari.

Na mjestu masovne grobice na Ovčari, u blizini koje su pronađene kosti, eskhumirani su 1996. posmrtni ostaci 200 ranjenika i civila odvedenih iz vukovarske bolnice 19. studenoga, a ubijenih na Ovčari 20. studenoga 1991. godine, dva dana nakon sloma obrane grada.

Prema podacima vukovarske bolnice, iz bolnice je odvedeno oko 260 ranjenika i civila od kojih je 200 ubijeno na Ovčari dok se za preostalima još uvijek traga.

Fragmenti ljudskih kostiju su poslani na vještačenje kako bi se utvrdilo potječu li iz razdoblja Domovinskog rata, rekao je novinarima pomoćnik ministra branitelja, pukovnik Ivan Grujić. Vještačenje je međutim pokazalo kako nije riječ o kostima iz toga razdoblja.

Autor:
Branimir Bradarić/VLM/PIXSELLAutor: Branimir Bradarić/VLM/PIXSELL"Mjesto je zaštićeno i obilježeno, a ukoliko se pokaže da se radi o posmrtnim ostacima iz Domovinskog rata, žurno ćemo izaći na teren i početi s istraživanjem, odnosno ekshumacijom na tom prostoru", rekao je Grujić, koji očekuje kako bi se rezultati vještačenja mogli znati već u utorak ili srijedu.

Dodao je kako su timovi za ekshumacije to područje već pretraživali jer su postojale informacije da bi se upravo tamo mogli pronaći posmrtni ostaci osoba iz Domovinskog rata.

Izvodeći zemljane iskope na polaganju sustava navodnjavanja, djelatnici vukovarskog VUPIK-a pronašli su fragmente ljudskih kostiju 300-tinjak metara od masovne grobnice na Ovčari, iz koje su 1996. godine ekshumirani posmrtni ostaci 200 ranjenika i civila odvedenih iz vukovarske bolnice nakon sloma obrane grada u studenome 1991. godine.

Vezane vijesti

Niske doze vitamina D ne pomažu starijim ženama

Niske doze vitamina D ne pomažu starijim ženama

Postmenopauzalne žene ne bi trebale uzimati niske doze vitamina D i kalcija za jačanje kostiju, jer imaju neznatan pozitivan učinak a povećavaju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika