01.11.2010. / 16:42

Autor: Hina , Nacional.hr

'Peti put su ubijeni': Uništena spomen kosturnica žrtava ustaškog terora na Dan svih svetih

U kosturnici su, kako je napisano na spomeniku, ostaci 478 mještana sela Prkos i oko tisuću mještana Dugog Sela Lasinjskog

Autor:
Kristina Štedul-Fabac/PIXSELLAutor: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELLU Prkosu Lasinjskom u Karlovačkoj županiji su uništene mramorne ploče iznad spomen kosturnice žrtvama ustaškog terora iz prosinca 1941. godine, izvijestila je medije karlovačka Policijska uprava.

Očevid je u tijeku, a po prvim policijskim informacijama, spomenik je oštećen u noći s 31. listopada na Dan svih svetih.

Zamjenica načelnika Općine Lasinja Danica Mičić iz Prkosa, ujedno predstavnica županijskog Vijeća srpske nacionalne manjine, koja je niz godina i glavna koordinatorica obilježavanja obljetnice stradavanja 478 mještana sela Prkos 21. prosinca 1941. godine, kazala je danas Hini da je ovo u posljednjih desetak godina četvrti ili peti "napad na spokoj žrtava", a da ona to doživljava "kao da ih se po četvrti ili peti put ubija". Ovaj je do sada najveći, uništene su dvije ploče nad spomen kosturnicom, razbijena petokraka zvijezda i iščupana metalna zaštita rasvjete, rekla je.

Autor:
Kristina Štedul-Fabac/PIXSELLAutor: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELLPodsjetila je da je nakon komemoracije prije dvije godine bilo razbacano cvijeće i uništen vijenac tadašnjeg predsjednika RH Stjepana Mesića, da je lani noć pred komemoraciju netko provalio u školu gdje je trebala biti komemoracija i ispisao ustaško "U", te da je jedne godine ranije grafitima mržnje i netolerancije bio išaran cijeli spomenik.

Potpredsjednik Županijske organizacije antifašističkih boraca i antifašista Karlovačke županije Mirko Miladinović osudio je vandalizam i pozvao nadležne institucije da svakako pronađu počinitelje i primjereno ih kazne zbog širenja vjerske, nacionalne i druge netolerancije i mržnje.

Autor:
Kristina Štedul-Fabac/PIXSELLAutor: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELLU kosturnici su, kako je napisano na spomeniku, ostaci 478 mještana sela Prkos i oko tisuću mještana Dugog Sela Lasinjskog.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
27/4/10

fuzija2, 01.11.10. 17:23

Da li pozadi stoji mesiceva "jugojanjicarska mafija"
koja dirigira sa kratkim mozgovima da to cine
za mesicevu zelju.


registracija
14/11/07

laufer, 01.11.10. 17:37

Takve kretenarije rade glupi, neobrazovani, primitivni idioti kojima je vrhunac "hrvatstva" razbiti nečiji grob.
Pravi "domoljubi", nema što.
Fuj.


registracija
15/8/10

bigred1, 01.11.10. 17:48

sve će to riješiti šeks


registracija
5/10/10

zvuk958, 01.11.10. 18:31

Hoće, hoće... Tko će drugi nego Šeki!!!


registracija
1/4/07

ulomax, 01.11.10. 20:48

ko jebe i njih i njihove spomenike


registracija
30/8/10

DarkoUSA, 01.11.10. 22:05

Budale koje pate od kompleksa (nije bitno kojeg)Vjerovatno i zene tuku kuci (ako ih imaju).


registracija
5/3/10

starimudrac, 01.11.10. 23:02

četiri puta i nijednom otkriveni počinitelji. nemoguće. država da je htjela, otkrila bi svaki puta. ima nas samo 4,5 miliona, ako isključimo starce i djecu do 10god. ostaje pola, isključimo žene to je još pola, isključimo bolesne, nepokretne, zatvorene, one koji su bili na poslu, one koji žive dovoljno daleko od mjesta događaja, isključimo svečenike, popove i hođe, isključimo sve one koji nikad nisu bili radi ničeg evidentirani u policiji.... ostati će nam možda 2 tisuće ljudi, a do sad bi meni već propjevali.zaključak je jasan. znamo tko to radi.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika