01.11.2010. / 17:25

Autor: Hina

State Departement bez komentara na izjavu Montgomerya o raspadu BiH

Američki State Department u ponedjeljak nije htio komentirati spornu izjavu bivšeg veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj i Srbiji Williama Montgomerya o neizbježnom raspadu Bosne i Hercegovine, ističući da je o riječ stajalištu privatnog građanina a ne američkog dužnosnika.

William MontgomeryWilliam MontgomeryAmerički State Department u ponedjeljak nije htio komentirati spornu izjavu bivšeg veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj i Srbiji Williama Montgomerya o neizbježnom raspadu Bosne i Hercegovine, ističući da je o riječ stajalištu privatnog građanina a ne američkog dužnosnika.

"Montgomery je privatni građanin koji ima pravo na svoje mišljenje", izjavio je dužnosnik State Departmenta na traženje da komentira izjavu bivšeg veleposlanika.

Gostujući u programu sarajevske komercijalne televizije TV1, Montgomery je ovaj vikend kazao da je BiH i 15 godina nakon rata problematična država u kojoj nijedan važniji problem nije riješen i da je stoga realno razmišljati o njezinoj podjeli, a "jedno od mogućih rješenja je otcjepljenje Republike Srpske i mirna disolucija zemlje".

Rekavši da većina Srba i Hrvata ne osjeća BiH kao svoju zemlju i ne žele u njoj živjeti, pozvao je Bošnjake da "počnu razmišljati o alternativi".

Na Montgomeryjeve izjave reagiralo je američko veleposlanstvo u BiH, istaknuvši da taj bivši diplomat ne govori u ime vlade SAD-a. "Naša pozicija u BiH dobro je poznata i nepromijenjena. SAD u cjelosti podupire suverenitet i teritorijalni integritet BiH", priopćilo je američko veleposlanstvo.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika