01.11.2010. / 17:51

Autor: Hina

Kosovo najavilo prvi regularni popis stanovništva u posljednjih 30 godina

Kosovske vlasti najavile su u ponedjeljak kako će od 1. do 15. travnja 2011. provesti popis stanovništva u toj zemlji, prvi regularni popis stanovništva nakon 30 godina.

Kosovo će sljedeće godine obaviti prvi službeni popis stanovništvaKosovo će sljedeće godine obaviti prvi službeni popis stanovništvaKosovske vlasti najavile su u ponedjeljak kako će od 1. do 15. travnja 2011. provesti popis stanovništva u toj zemlji, prvi regularni popis stanovništva nakon 30 godina.

Ministrica za javnu upravu u kosovskoj vladi Edita Tahiri izjavila je da institucionalna kriza na Kosovu, nakon ostavke predsjednika Fatmira Sejdiua i najave prijevremnih izbora za veljaču sljedeće godine, neće spriječiti popis stanovništva.

Prema zakonu o popisu stanovništva koji je usvojila Skupština Kosova obrazac predviđen za popis će imati i dodatni dio kojeg će popuniti građani čije obitelji žive izvan Kosova.

Obrasci će biti na dva jezika, albanskom i srpskom kao službeni jezicima, dok će u dijelovima Kosova gdje žive manjinske zajednice koje čine više od 5 posto stanovništva biti i na jeziku te zajednice.

Popis stanovništva, kako je objavljeno, stajat će 11 milijuna eura, od kojih će oko 4 milijuna osigurati kosovska vlada, 2,5 milijuna Europska unija, a ostatak će se osigurati od drugih donacija.

Posljednji popis stanovništva na Kosovu je obavljen 1981. Nakon toga su srpske vlasti 90-tih godina prošloga stoljeća pokušale organizirati popis, ali su ga Albanci bojkotirali zbog uvođenja izvanrednog stanja na Kosovu.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
25/12/09

trta333, 02.11.10. 06:25

Taj koji popiše šipce dobiće Nobelovu nagradu.Kako ih popisati,kad ni oni sami ne znaju koliko ih je u porodici.Dok u toj gužvi ustanoviš čiji je Tahir u porodici treba ti godinu dana.A tek da ustanoviš gdje je Tahir trebaju tu naredne dve godine,jer niko ne zna gdje je otišao.Pa kako ih popisati kad ih polovina nema ni dokumenta.Kako popisati osobne automobile,kad više od polovine nije registrovano.U toj vukojebini da cela amerika ih popisije,ne može ih popisati u narednih godinu dana.Fluid su oni koji se ne popisuje,nego pretače i cijeli svijet.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika