Objavljeno u Nacionalu br. 781, 2010-11-02

Autor: Zrinka Pavlić

Priprosta curčad i modni magovi

Prvo su cure na Hvaru slikali s mrtvim ribama po glavi ko da su u ‘Kumu’ i glume Lucu Brazzija. Legendarno. Ne znam što bi bilo da su otišli u brdovite krajeve. Mrtvi jeleni na ramenu? Jahanje na ustrijeljenom vepru? Poskok u njedrima?

Zrinka PavlićZrinka PavlićMAJ PREŠS

Zakon o HRT-u, specijalna emisija, HTV1, četvrtak, 21.15 Zadaću plašenja gledateljstva da će im od novog zakona o HRT-u na javnom interesu izrast rog ovoga je tjedna preuzela Hloverka Novak Srzić. Za koju smo se nakon apsurdnog imenovanja na mjesto direktorice programa nadali da će odjahat iz etera kad već ne može iz naših srdaca. Ali neš majci. Eto ti nje u četvrtak sa specijalnom emisijom, koju su prije toga najavljivali ko da je maltene CNN opet napao Irak.

Super se Hloverka snašla. Razaslala je pozivnice za gostovanje ko da udaje ćerce jedinicu, pa je sve skupa izgledalo ko da su iz obližnje birtije morali dopuniti situaciju sa stolcima.


A takva je otprilike bila i atmosfera. Jest, bilo je fora kad joj je Kuljiš klasičnom „nja-nja-nja-nja“ provokacijom srušio koncepciju zgražavanja, podbadajući je da je to HDZ-ovski zakon, ali ne samo da za to nije trebala specijalna emisija, nego hardcore varijantu „Kuljiš prca Hlo“ nitko ne bi gledao ni na specijaliziranom porno-kanalu. Što se svega ostalog tiče – od vašarske graje nit je ikome bilo jasno o čemen oni to, matere ti, nit je onima koji su se uprli razabrati do uha doprlo išta osim refrena o važnosti HRT-a za kulturnu samostojnost. Što totalno baca na zaključke partijskog sastanka. Na kojem se delegati možda i jesu trudili reći nešto pametno, ali ih je predsjedavajuća pustila da jedan drugome skaču preko fraza ko akrobati, a onda na kraju izvukla samo ono što je od samoga početka ionako htjela poručiti javnosti. A to je u ovom slučaju očito bilo vrlo svjesno izbjegavanje bilo kakvih priča o tome što bi na hrtu trebalo popraviti, kakve emisije i sadržaje na njemu staviti u prvi plan da bi fakat bio javni servis i kako sve to obrađivati a da ga ne doživljavamo tek kao kaos s par ideoloških fanfara u udarnim terminima. Ništa od toga! Samo naricanje nad „maj prešs“ oglasnim minutama. Ocjena: teška katastrofa (-1)

FINILI SU, MARE, BALI?
Ples sa zvijezdama, HTV1, subota, 20.15
Evo, recimo, jedna od stvari koju javna TV ne bi trebala raditi pretplatnicima jest šuftersko muljanje s jeftinim marketinškim trikovima, kao što je to učinjeno u prvoj emisiji ovogodišnjeg „Plesa sa zvijezdama". Show je promijenio pravila i glavnu odluku o ispadanju više ne donosi publika. Da, da, (ne)glasanjem se izdvajaju dva „najlošija" para za „ples odluke", ali na kraju ipak žiri caruje. Pa je glasanje na telefone s jeste-vi-normalni? tarifama još besmislenije nego inače. Jer ako Dinko, Davor & co. ne trzaju na tvoje favorite, ne'š ih spasit od oproštajnog valcera pa da si račun od sto milijuna novaca nabiješ. I sad, ne samo što su momci iz bekstejdža takvim novim pravilima odlučili draškati ego žirija, a zanemariti one na čijim glasovima zapravo zarađuju za šampon i šljokice, nego to u prvoj emisiji čak nisu ni rekli gledateljima. Što je zbilja fuj. Nekako smo u ime toga što je show super pregrmjeli drapanje s cijenom glasačkih poziva ko u Kunolovcu, ali ako nam za to baš ništa ne daju zauzvrat - onda su lijepo mogli reć: „Udijelite koju kunu na humanitarni telefon jer inače - finili su, Mare, bali, pa si gledajte Braneta Bilića i Sabor!" A oni to nisu rekli. Nego su smišljeno muljali gledateljstvo. Pa iako je show, kao i uvijek, bio izvrstan - samo zbog toga:
Ocjena: ne zovite ni za živu glavu! (-1)

DOSADNA NEDJELJA
Diana - kraljica srca, HTV1, nedjelja, 15.50
U paradi javnotelevizijskih i kulturnih sadržaja koje nam HRT servira nedjeljom od podneva na dalje, počevši s plodovima zemljoradničkog gnjeva, pa plugom preko Stankovića, mirnim & dobrim popovanjima i završivši na tamburanju po sportskim dvoranama lijepe naše - ovaj smo tjedan dobili jedan britanski dokumentarac. Izvrsno, reći će mnogi. Bi-bi-si rula! Slažem se. Doduše, oduševljenje mi je malo splasnulo kada sam shvatila da je riječ o dvanaest godina staroj naricaljci nad princezom Dijanom, o kojoj čak više ni penzionerske varijante tračerskih časopisa ne pišu feljtone. Sve je to divno, sentimentalniji gledatelji garant su ispustili suzu nad sudbinom nesretne kraljevne i da, vidjeli smo genijalnog Richarda Attenborougha, ko nekoć u „Opstanku" s lavovima, tigrovima i hrabro palim borcima antilopskog odreda. No zar zbilja nema nekih relevantnijih, novijih, pa čak i, božemioprosti, zanimljivijih dokumentaraca? Jer ovaj modni vremeplov kroz klajdice u koje se oblačila lejdi Di bio je tek trunku zanimljiviji od javnotelevizijskog & kulturnog sadržaja koji je uslijedio - međutka nazvanog „Kulturna baština", u kojem je uz snimke šibenskih đardina pičila mjuza zbog koje nisam bila sigurna prikazuje li se to upravo baletni recital „Smrt labuda" ili „Schindlerova lista" pa bi nam svima bilo najbolje da se odmah pridružimo Dijani u tunelu.
Ocjena: zijev (0)

MRTVE RIBE, MATURALAC I MORAL
Hrvatski top-model, RTL, nedjelja, 20.00
Ništa mi toliko ne pumpa kompleks superiornosti kao kada gledam kombinaciju priproste curčadi s nakrivljenim ambicijama te samoprozvanih provincijskih modnih magova. Ovotjedni izdanak „Top modela" u tom kontekstu definitivno nije razočarao. Prvo su cure slikali s mrvim ribama po glavi ko da su u „Kumu" i glume Lucu Brazzija. Legendarno. Ne znam što bi bilo da su otišli u brdovite krajeve. Mrtvi jeleni na ramenu? Jahanje na ustrijeljenom vepru? Poskok u njedrima? E, onda su ih pustili u hvarski noćni život i poslije se (šatro) zgražavali što su opalile po cuzi ko zakašnjeli maturalac te to kašnjenje proširile i na zadani policijski sat. Moš mislit kako im to nisu podvalili zato da bi imali što snimat, ali dobro. Treći interesantan moment bila je lekcija Tihane Harapin Zalepugin, u kojoj im je spočitnula da se nisu ponašale kao „pristojne mlade dame". Isssomiki, presamitila sam se od grohota. Svi, naime, znamo da su modelke diljem svijeta poznate po redovničkom lajfstajlu i uzoritom vladanju. Sve u svemu, ako tražite tjednu porciju trasha, gluposti i lažnjačkog preseravanja s izjavama o „ozbiljnom poslu", onda ovaj show definitivno zaslužuje:
Ocjena: uzorito!

Vezane vijesti

Ni Oskara ni prosvjeda

Ni Oskara ni prosvjeda

BREJKING NOUZ Dnevnik, HTV1, subota, 19.30 Blago nama što imamo televizije s nacionalnim koncesijama i informativnim programima pa sve doznajemo U… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika