01.11.2010. / 19:34

Autor: Deutsche Welle

Teroristi koriste "rupe" u njemačkom sigurnosnom sustavu

Nakon što su u petak otkrivene bombe u paketima iz Jemena adresiranima na sinagoge s područja Chicaga i okolice, njemačka vlada je do daljnjega zabranila unošenje bilo kakvih pošiljaka i tereta iz Jemena u Njemačku.

Thomas de Maiziere (Reuters)Thomas de Maiziere (Reuters)Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere je zbog otkrića bombi iz Jemena odgodio odavno planirano trodnevno putovanje po Bliskom istoku. Šef sigurnosti države mora ostati na komandnom mostu, kažu u njegovom ministarstvu u Berlinu. On sam je pak priopćio da je njemački Savezni kriminalistički ured dobio u noći s četvrtka na petak od saudijske tajne službe dojavu o opasnom paketu, ali da je tada već bilo prekasno: "Naknadno smo ustanovili da je u trenutku kada smo dobili dojavu paket već bio proslijeđen u Veliku Britaniju, ali je točno da je prošao preko Kölna. Savezni kriminalistički ured uspio je doznati broj paketa i obavijestiti britanske vlasti jer smo znali da je poslan u Veliku Britaniju."

Cilj nije bila Njemačka

Zaključuje se da je ovaj incident zatekao njemačke sigurnosne službe. Zračni prijevoz osoba se posljednjih godina, naime, vrlo restriktivno kontrolira, dok kontrole prijevoza robe u okviru borbe protiv terorizma gotovo uopće nisu pooštrene. To je prepoznato i iskorišteno od strane terorista, priznao je de Maiziere. Istodobno je isključio da je cilj terorista u ovom slučaju bila Njemačka, no opasnost je za njemačke građane ipak postojala, jer je bomba mogla eksplodirati i u Njemačkoj. Savezna vlada iz ovog slučaja povlači konsekvencije i zabranjuje do daljnjega unošenje bilo koje vrste tereta i pošiljaka iz Jemena. To je, rekao je njemački ministar, zajednička akcija SAD-a, Velike Britanije i Francuske. Istodobno je naloženo da se sve pošiljke i roba iz Jemena koja se trenutno u Njemačkoj skladišti podvrgnu detaljnoj kontroli.

"Ne trpimo nikakvo miješanje"

Jemen pak odbija inozemnu pomoć u borbi protiv terorista. "Jemen se bori protiv terorizma zajedno sa svojim partnerima iz cijelog svijeta, izravnom suradnjom ili razmjenom informacija. Ali mi ne prihvaćamo da se drugi miješaju u unutarnje poslove Jemena, kako bi gonili Al Kaidu. Mi ćemo sami naći teroriste, gdje god oni bili. Već prošlog tjedna uhićeni su brojni pripadnici ove mreže. Zahvalni smo za informacije, ali ne trpimo nikakvo miješanje", upozorio je jemenski predsjednik Ali Abdulah Saleh.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Deaktivirana bomba od 250 kg u Sjevernoj Irskoj

Deaktivirana bomba od 250 kg u Sjevernoj Irskoj

Deaktivirana je bomba teška 250 kg pronađena u ostavljenom kombiju na jugoistoku Sjeverne Irske, objavila je u subotu policija koja je pronašla i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika