01.11.2010. / 19:36

Autor: Hina

Bakir Izetbegović: Vrijeme je da se narodi u BiH okrenu zajedničkoj budućnosti

Član predsjedništva Bosne i Hercegovine iz redova bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović u ponedjeljak je u razgovoru za beogradski radio B92 ocijenio da je borba za što bolju poziciju u BiH među njenim konstitutivnim narodima nastavljena i nakon Daytonskog sporazuma te izrazio uvjerenost da će se postupno ustanoviti odnosi u kojima će svi građani BiH imati zemlju u kojoj se osjećaju komotno.

Bakir IzetbegovićBakir IzetbegovićČlan predsjedništva Bosne i Hercegovine iz redova bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović u ponedjeljak je u razgovoru za beogradski radio B92 ocijenio da je borba za što bolju poziciju u BiH među njenim konstitutivnim narodima nastavljena i nakon Daytonskog sporazuma te izrazio uvjerenost da će se postupno ustanoviti odnosi u kojima će svi građani BiH imati zemlju u kojoj se osjećaju komotno.

"U BiH živi oko četiri milijuna stanovnika, to je jedan prosječan europski grad, nema razloga da jedni druge guramo, pritiskamo, rušimo jedni drugima bogomolje, kuće, da u pravljenju problema drugima vidimo neki svoj boljitak", smatra Izetbegović.

Upitan koliko na odnose u BiH utječu odnosi Beograda i Zagreba, Izetbegović podsjeća da je nekada taj odnos imao pogubno loš utjecaj, ocjenjujući kako je taj utjecaj danas dobar.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić, po njegovim riječima, smiruje odnose u BiH, dok predsjednik Hrvatske Ivo Josipović naročito smiruje odnose u BiH i na najbolji način se brine o tamošnjim Hrvatima. Izetbegović dodaje kako se nedavno u Dubrovniku susreo sa hrvatskim predsjednikom te da je Josipović jako zainteresiran za stabilne odnose u BiH.

"Da smo se 1992. snažno suprotstavili ratu u BiH, ne bi stradalo deset posto stanovništva, Bošnjaka, Srba, Hrvata. Pola Hrvata danas nedostaje u BiH. To je rezultat jedne glupe politike, jednog glupog dogovora iz Karađorđeva. E pa hajde ovaj put da budemo pametniji, da zaustavimo tu čitavu stvar, sve te priče o referendumima, o otcjepljenjima i da se okrenemo popravku standarda u BiH, ka europskom putu, ulasku u NATO, ka jednim normalnim procesima koji imaju perspektive jer ovo drugo nema perspektivu", rekao je Izetbegović.

Upitan zašto se protivi trećem (hrvatskom) entitetu u BiH, objašnjava kako su iskustva drugog entiteta (Republike Srpske) pokazala da tamo postoje Srbi, kao građani prvog reda i ostali, kako kaže, građani sedmog reda. Trećim entitetom bi se, smatra on, dobio još jedan komad teritorije gdje bi, ovaj put, Hrvati bili građani prvog reda, a onda Bošnjaci i Srbi građani toga sedmog reda.

"Ja se nemam puno namjere okretati unazad niti žaliti za nečim što je bilo. Neka sudovi gone zlikovce, a normalan narod i normalni ljudi zaista je vrijeme da se okrenu jednoj boljoj zajedničkoj budućnosti. Mi tu živimo skupa i trebamo se svi zajedno potruditi da budućnost bude bolja od prošlosti", kaže Izetbegović.

Izetbegović je u razgovoru uputio i ispriku za sve nevine žrtve Armije BiH. "Za svakog nevinog čovjeka kojeg je Armija BiH ubila ja se danas ispričavam, onoliko koliko sam pozvan da se ispričavam. Svaka nevina žrtva je jednaka", rekao je, te ukazao da, kada se zbroje svi zločini Armije BiH, oni za četiri godine ratovanja nisu jednaki jednom satu zločina u Srebrenici.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

registracija
1/11/10

lagumdzija, 01.11.10. 22:13

Svakog jutra se ti, Silajdžić, Čengić, Lagumdžija, Tihić i ambasadoru islamskih zemalja - sastajete u "visokom saudijskom komitetu" na Marindvoru, gdje dogovarate tko će povući koji potez, a sve u cilju osiguranja uvjeta za islamsku terorističku "državu Bosnu". Evropa je to shvatila, predstoji punjenje zatvora islamskim teroristima iz "baznije".


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika