Objavljeno u Nacionalu br. 781, 2010-11-02

Autor: Marko Biočina

Nakon 4 godine istrage, Radimir Čačić oslobođen sumnji da je kršio zakon

Očitovanje DORH-a može se smatrati značajnom političkom pobjedom Radimira Čačića i porazom HDZ-a, te potvrdom tvrdnji da je saborsko povjerenstvo bilo temeljno namijenjeno političkim ciljevima tada vladajuće stranke

RADIMIR ČAČIĆ Nakon dugo godina optužbi od strane HDZ-a uspio dokazati svoju nevinostRADIMIR ČAČIĆ Nakon dugo godina optužbi od strane HDZ-a uspio dokazati svoju nevinostProšlog tjedna Državno odvjetništvo u svom je odgovoru na pitanje saborskog zastupnika Krunoslava Markovinovića prvi put potvrdilo kako nema nikakvih dokaza koji bi potvrdili optužbe kako je čelni čovjek Radimir Čačić za vrijeme svog mandata na poziciji ministra javnih radova, obnove i graditeljstva nezakonito pogodovao svojoj tvrtki Coning ili na bilo koji način prekršio zakon.

To priopćenje DORH-a može se smatrati i epilogom optužbi koje su na račun Čačića godinama iznosili pripadnici protivničkih političkih stranaka, uglavnom HDZ-a, a u kojima se tvrdilo kako je Čačić kroz niz nepravilnosti i nezakonitosti kao što su dvostruki ugovori, skriveni aneksi na postojećim ugovorima, vlastitoj tvrtki Coning omogućio značajnu financijsku korist na projektima poticane stanogradnje koje je on kao ministar pokrenuo, a njegovo ministarstvo vodilo. Dapače, HDZ-ova saborska većina je još 2006. godine pokrenula istražno saborsko povjerenstvo s ciljem da istraži te navode, te zahvaljujući većini članova u povjerenstvu izglasala zaključak u kojem se navodi kako je Čačić zloupotrijebio svoje ministarske ovlasti i pogodovao vlastitim tvrtkama, iako se iz zatraženog mišljenja vještaka iz područja financija, računovodstva i knjigovodstva Zrinka Ručevića moglo zaključiti suprotno.

Takav zaključak povjerenstva usvojen je i u Saboru, a dokumentacija je upućena Državnom odvjetništvu. Ipak, nakon gotovo četverogodišnje istrage DORH je zaključio kako nema dokaza o nezakonitim razlozima, a neki navodi iz tog izvješća iznimno su neugodni za saborsko povjerenstvo. Tako je primjerice povjerenstvo u svom zaključku utvrdilo kako su u postupku revizije dijela ugovora između javnih poduzeća i Čačićevih tvrtki nedostajali pojedini dokumenti, te kako stoga nije moguće utvrditi je li sve bilo po zakonu. DORH je te tvrdnje izravno demantirao, ustvrdivši kako je sva potrebna dokumentacija bila dostupna i kako nema dokaza o tome da je u sklopu tih poslova bio prekršen zakon. Zbog toga se očitovanje DORH-a može smatrati značajnom političkom pobjedom Radimira Čačića i porazom HDZ-a, te potvrdom tvrdnji da je saborsko povjerenstvo bilo temeljno namijenjeno političkim ciljevima tada vladajuće stranke, a ne utvrđivanju istine o optužbama na račun šefa HNS-a.

Vezane vijesti

'Nema više naplaćivanja opomena'

'Nema više naplaćivanja opomena'

Vlada je Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o javno-privatnom partnerstvu. Prema riječima prvog potpredsjednika i ministra gospodarstva… Više

Komentari

registracija
8/8/09

tovar62, 02.11.10. 00:42

Sve je to namjesteno,,,jadni narod pa nasjeda na sve udbaske trikove,,,,


registracija
8/7/09

bankar, 02.11.10. 01:07

aaa žalosno je koliko je hdz zločinačko lopovsko lažovska organizacija dapače zastrašujuće


registracija
8/8/09

tovar62, 02.11.10. 02:55

HNS ,SDP,IDS,kao nisu (bankar)u istom blatu i HSS i HLSS,svi od reda,,,,,


registracija
8/8/09

tovar62, 02.11.10. 02:55

HNS ,SDP,IDS,kao nisu (bankar)u istom blatu i HSS i HLSS,svi od reda,,,,,


registracija
6/10/09

pfefer, 02.11.10. 06:59

to je prestrašno kad lopov lopova naziva lopov


registracija
5/3/10

starimudrac, 02.11.10. 07:24

ljudi, jeste li normalni ? HDZ šefuje u državi gotovo dva desetljeća, uređuje i raspored smjena kontrolora u tramvaju, a vi fantazirate o jednakoj odgovornosti. pa to vam ni doma ukućani ne vjeruju.


registracija
26/11/09

abar, 02.11.10. 08:01

Koja katastrofa države i naroda ..ne razlikuje što je crno a što bijelo...Markovinović debil kojega bi trebalo izolirati nablaže rećeno--da da 20 godina vlčadavine HDZ-a i neka je bude još 20 AMEN


registracija
11/1/10

fluid, 02.11.10. 10:03

Zaista žive među nama ovi i ovakvi koji nemogu raspoznati bijelo od crnog!Nikakvo čudo da je država tu gdje je.Tolika količina gluposti proizilazi iz količine glupana.


registracija
8/7/09

bankar, 02.11.10. 10:26

tovar62 - jesu i oni smradovi (svi koji žele vlast su govna) ali daleko je to dapače niti blizu zločinačkom hdz-u


registracija
30/9/09

davor12345, 07.11.10. 09:44

Uopće nije bitno jrl Čačić kriv ili ne... bitno je da je optužen ... i tako četir godine ...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika