Objavljeno u Nacionalu br. 781, 2010-11-02

Autor: Dean Sinovčić

Zbog filma 'Hobbit' promijenili zakon o radu

Peter Jackson u veljači će početi snimati film
'Hobbit' s Martinom Freemanom u glavnoj uloziPeter Jackson u veljači će početi snimati film 'Hobbit' s Martinom Freemanom u glavnoj uloziNovozelandska Vlada promijenila je Zakon o radu kako bi se u njenoj zemlji mogao snimati dvodijelni film „Hobbit“ prema knjizi J.R.R. Tolkiena koji će režirati Peter Jackson, koji je već režirao Tolkienovu trilogiju „Gospodar prstenova“.

Problema oko početka snimanja filma bilo je nekoliko. Prvo su se pobunili sindikati na Novom Zelandu koji su ustvrdili kako filmska kompanija Warner Bros., producent filma „Hobbit“, namjerava plaćati novozelandske radnike manje od zakonskog minimuma.

Zatim je kompanija Warner Bros. zatražila da se porezne olakšice predviđene za snimanje filma u Novom Zelandu povećaju s 15 na 25 milijuna dolara, jer je u posljednjih šest mjeseci novozelandski dolar ojačao za trećinu spram američkog dolara. To im je povećalo cijenu snimanja filma, a predviđeni budžet za ta dva filma iznosi 500 milijuna dolara. Na Novom Zelandu rasplamsala se žestoka rasprava treba li popustiti pritiscima iz SAD-a, a kad je izračunato da će Novi Zeland na račun reklama koje će im donijeti ovaj film zaraditi milijardu i pol dolara, vlada je popustila.

Vezane vijesti

Video: Izašao trailer za film 'The Hobbit: An Unexpected Journey'

Video: Izašao trailer za film 'The Hobbit: An Unexpected Journey'

Objavljen je prvi trailer za film 'The Hobbit: An Unexpected Journey' rađen po knjizi 'Hobit' Johna Ronalda Reuela Tolkiena. O filmu se priča još od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika