02.11.2010. / 13:29

Autor: Hina

Sabor sutra o izmjenama Zakona o postupanju i uvjetima gradnje radi poticanja ulaganja

Analiza je pokazala da je u razdoblju primjene od 25. lipnja 2009. do 31. kolovoza 2010. izdano 427 rješenja o građenju, te da je u postupku rješavanja 153 zahtjeva, a odbijeno ili odbačeno njih 186

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaHrvatski sabor sutra će 20. sjednicu nastaviti raspravom o konačnom tekstu izmjena Zakona o postupanju i uvjetima gradnje radi poticanja ulaganja, po kojima bi se rok važenja tog zakona produžio do kraja 2012.

Zakon je stupio na snagu 25. lipnja prošle godine, a njime se u svrhu poticanja ulaganja u području gradnje do 31. prosinca 2010. uređuje gradnja, izdavanje akata za građenje, uporaba i uklanjanje građevina za koje se prema Zakonu o prostornom uređenju i gradnji izdaje lokacijska dozvola i potvrda glavnog projekta, te provođenje upravnog i inspekcijskog nadzora s tim u vezi.

No, praćenjem stanja u graditeljstvu resorno ministarstvo je uočilo da i nadalje postoje razlozi njegove primjene.

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva provelo je anketu u 49 nadležnih upravnih tijela koja izdaju pojedinačne akte u području prostornog uređenja i gradnje, odnosno rješenja za građenje u 20 županija, Gradu Zagrebu, 22 velika grada i šest gradova.

Ta je analiza pokazala da je u razdoblju primjene od 25. lipnja 2009. do 31. kolovoza 2010. izdano 427 rješenja o građenju, te da je u postupku rješavanja 153 zahtjeva, a odbijeno ili odbačeno njih 186.

Najčešće su zahtjevi bili odbijeni ili odbačeni jer su bili podneseni za građevine na koje se ne primjenjuje Zakon, a investitor nije raspolagao dokazom da ima pravo graditi, zbog neusklađenosti glavnog projekta s prostorno planskom dokumentacijom i posebnim uvjetima, neplaćanja komunalnog i vodnog doprinosa, nepoštivanja roka za otklanjanje nedostataka u projektu ili su se građevine namjeravale graditi u zaštićenom dijelu prirode, bile započete ili izgrađene bez odgovarajućeg akta nadležnog tijela i slično.

U odnosu na strukturu građevina prema namjeni za koje je izdano rješenje za građenje, 37,2 posto je pretežito infrastrukturne namjene, 26,2 posto poslovne i proizvodne namjene, 24,4 posto stambene i stambeno poslovne namjene, 9,1 posto trgovačke te 3,1 posto ugostiteljsko-turističke namjene.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika