02.11.2010. / 15:00

Autor: Hina

Mesić pozdravio dolazak Tadića u Vukovar: 'Treba doći na svako mjesto gdje su pale nevine žrtve'

No, smatra da službeni Beograd treba napraviti isto što je i Hrvatska napravila prema Bosni i Hercegovini (BiH). "Mi smo rekli Hrvatima u BiH: vaša domovina je BiH, vaš glavni grad je Sarajevo, svoju politiku morate kreirati u BiH. To ja očekujem od službenog Beograda", kazao je Mesić

Stjepan MesićStjepan MesićBivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić pozdravio je danas u zagrebačkom Novinarskom domu dolazak predsjednika Srbije Borisa Tadića u Vukovar.

"Pozdravljam Tadićev dolazak u Vukovar kao što sam pozdravio i njegov odlazak u Srebrenicu. To je dobro", rekao je Mesić nakon predstavljanja knjige njegova bivšeg savjetnika Tomislava Jakića "Nisam zavijao s vukovima", odgovarajući na novinarski upit što misli o dolasku Borisa Tadića u Vukovar.

No, smatra da službeni Beograd treba napraviti isto što je i Hrvatska napravila prema Bosni i Hercegovini (BiH). "Mi smo rekli Hrvatima u BiH: vaša domovina je BiH, vaš glavni grad je Sarajevo, svoju politiku morate kreirati u BiH. To ja očekujem od službenog Beograda", kazao je Mesić.

Smatra kako službeni Beograd mora reći bosanskim Srbima da je njihova domovina BiH, da im je glavni grad Sarajevo te da svoju politiku kreiraju u BiH.

"Inače, ako se to ne kaže postojat će iluzionisti u Republici Srpskoj koji misle da će se međunarodna zajednica i BiH umoriti te da će oni divljim referendumom izdvojiti Republiku Srpsku iz BiH", kazao je Mesić. Ocijenio je da bi to onda bio dar brutalnoj agresiji i politici Slobodana Miloševića koji je genocidom, topovima i tenkovima razarao BiH.

Upitan što misli o Tadićevom dolasku u Paulin Dvor, bivši hrvatski predsjednik rekao je kako se slaže da se dođe na svako mjesto gdje su pale nevine žrtve i da se tim žrtvama pokloni. "Ali uvijek s porukom da se to više nikada ne smije dogoditi", smatra Mesić.

Na pitanje hoće li što poduzeti u vezi sa zajedničkim spomen-obilježjem svim žrtvama Drugog svjetskog rata i poraća – partizanima, ustašama, domobranima i civilima u Dugopolju, koji je prvi takve vrste, bez ikakvih ideoloških obilježja, Mesić je kazao kako tu ne može ništa poduzeti, ali smatra "kako nema smisla" pokušaj da se ideologije izmire. Nigdje na svijetu, osim što je to pokušao general Franco u Španjolskoj, nitko nije učinio takva besmislicu da izmiruje one koje su davno poginuli, smatra Mesić.

"Mi smo davno završili Drugi svjetski rat. Znamo što se dogodilo i koja je ideja pobijedila. Sada treba samo poštivati činjenice", istaknuo je. Upitan slaže li se s mišljenjem predsjednika Josipovića da je postavljanje zajedničkog spomen- obilježja "u suprotnosti s duhom Ustava i jasne opredijeljenosti Sabora, Vlade i predsjednika države" te ima li osnova za ustavnu tužbu, Mesić je odgovorio da ako je nešto protiv Ustava onda ima mjesta i za ustavnu tužbu.

Na pitanje je li ga Jakić u knjizi prikazao kao 'podvojenu osobu' (prikazavši Mesićev govor u Australiji u devedesetima pa do njegova antifašizma) Mesić je odgovorio kako je njegov čitav život antifašizam "od kada se rodio do danas".

Rekao je kako je imao samo jednu epizodu kada se našao pred skupom ljudi koji su "nostalgični za NDH". Smatra kako je tada u trenu morao izabrati najbolju varijantu istupa kako bi pokazao da je Hrvatska dočekala kraj Drugog svjetskog rata na pobjedničkoj strani kao pripadnica antifašističke koalicije. "Zbog tog jednog istupa ne može se moj antifašizam dovoditi u pitanje", rekao je Mesić.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika