02.11.2010. / 15:39

Autor: Hina

Tadić u četvrtak prvo na Ovčari, pa u Paulinom Dvoru

Srbijanski predsjednik Boris Tadić u četvrtak će posjetiti istočni dio Hrvatske, gdje će s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem položiti vijence na Ovčari i u Paulinom Dvoru, a u Vukovaru se sastati s predstavnicima obitelji Hrvata nestalih tijekom Domovinskog rata i s predstavnicima lokalne srpske zajednice, potvrđeno je u utorak iz Ureda predsjednika Republike.

Boris Tadić i Ivo JosipovićBoris Tadić i Ivo JosipovićSrbijanski predsjednik Boris Tadić u četvrtak će posjetiti istočni dio Hrvatske, gdje će s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem položiti vijence na Ovčari i u Paulinom Dvoru, a u Vukovaru se sastati s predstavnicima obitelji Hrvata nestalih tijekom Domovinskog rata i s predstavnicima lokalne srpske zajednice, potvrđeno je u utorak iz Ureda predsjednika Republike.

Tadića će u Vukovaru dočekati Josipović, a dvojica predsjednika potom će imati kraći odvojeni sastanak u zgradi Gradskog poglavarstva, nakon kojeg će se uputiti na Ovčaru. Na mitskome mjestu hrvatskog stradanja u Domovinskom ratu, na kojem su pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojbi 20. studenog 1991. tijekom srpske okupacije Vukovara likvidirali 200 civila i vojnika, većinom pacijenata deportiranih iz vukovarske bolnice, predsjednici Hrvatske i Srbije položit će vijence u spomen žrtvama i dati izjave za novinare.

Potom će se vratiti u Vukovar, gdje će se sastati s predstavnicima obitelji nestalih Hrvata, a tom bi sastanku, kako je rečeno iz Ureda predsjednika, trebala nazočiti i hrvatska premijerka Jadranka Kosor.

Josipović i Tadić iz Vukovara će se otputiti u Paulin Dvor, mjesto nedaleko od Osijeka, gdje su 11. i 12. prosinca 1991. pripadnici 130. brigade Hrvatske vojske ubili 19 civila, među kojima su svi, osim jednog Mađara, bili Srbi. Hrvatsko pravosuđe procesuiralo je taj ratni zločin, za koji je krivim proglašen Nikola Ivanković i osuđen na zatvorsku kaznu od 15 godina.

Nakon Paulinog Dvora, gdje će također položiti vijence i dati izjave za novinare, Tadić i Josipović će se vratiti u Vukovar, gdje će se sastati s predstavnicima srpske zajednice u Vukovaru i okolici.

Tadićev posjet Vukovaru trebao bi završiti susretom s nizozemskom veleposlanicom u Hrvatskoj, budući da je ta zemlja donirala trajekt koji povezuje dvije dunavske obale - Vukovar i srbijanski Bač. Nakon susreta bi predsjednik Josipović Tadića trebao otpratiti do pristaništa, s kojeg bi se srbijanski predsjednik trajektom trebao vratiti u svoju zemlju.

Ovo je prvi posjet jednog srbijanskog predsjednika Vukovaru i iz Ureda predsjednika ocjenjuju ga važnim simboličkim i civilizacijskim potezom, koji će pridonijeti relaksaciji prošlošću opterećenih hrvatsko-srbijanskih odnosa.

Predsjednik Tadić krajem studenog doći će u službeni posjet Hrvatskoj, ali su obje strane, po izvoru iz Ureda predsjednika, ocijenile kako Vukovaru treba dati posebnu važnost, kakvu i zaslužuje, te je zato odvojen od službenog posjeta, kojim će dominirati bilateralni odnosi i još uvijek otvorena pitanja između dviju zemalja.

U Uredu predsjednika Tadićev dolazak u Vukovar procjenjuju logičnim slijedom događaja, s obzirom na činjenicu da je bio u Srebrenici i "na ono što je tamo izgovorio", jer je Ovčara "još jedno veliko stratište koje nije moglo ostati zaobiđeno".

Očekuju da će veći dio hrvatske javnosti prihvatiti Tadićev posjet hrvatskom istoku kao korak prema poboljšanju odnosa Hrvatske i Srbije u budućnosti, ali su pripravni i na možebitne prosvjede onih koji se protive ovakvom Tadićevom posjetu, jer je to njihovo legitimno pravo.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika