02.11.2010. / 16:21

Autor: Hina

Pahor i Cvetković: Bilateralni odnosi Slovenije i Srbije stalno se unapređuju

Pahor je na zajedničkoj tiskovnoj koferenciji objasnio kako bi veleposlanstvo u Rimu Sloveniji trebalo pripasti temeljem dogovora o sukcesiji sa Srbijom, dodavši kako će Slovenija možda smanjiti broj svojih predstavništava u svijetu, no da će je onda zastupati neke od država u sastavu Europske unije (EU)

Mirko CvetkovićMirko CvetkovićPredsjednik slovenske vlade Borut Pahor i srbijanski premijer Mirko Cvetković ocijenili su u utorak u Beogradu kako su bilateralni odnosi između dviju zemalja dobri te da se stalno unapređuju, istaknuvši posebice intenziviranje gospodarske suradnje kao i slovensku potporu Srbiji na putu prema europskim integracijama.

Potvrđujući da Srbija u Sloveniji ima prijatelja na svome europskom putu, slovenski premijer rekao je da je u današnjim razgovorima bilo riječi i o pitanju sukcesije te da je postignut dogovor da će veleposlanstvo bivše SFR Jugoslavije u Rimu do jeseni 2011. godine pripasti Sloveniji.

Pahor je na zajedničkoj tiskovnoj koferenciji objasnio kako bi veleposlanstvo u Rimu Sloveniji trebalo pripasti temeljem dogovora o sukcesiji sa Srbijom, dodavši kako će Slovenija možda smanjiti broj svojih predstavništava u svijetu, no da će je onda zastupati neke od država u sastavu Europske unije (EU).

Srbijanski premijer podsjetio je kako je među bivšim jugoslovenskim republikama Slovenija najveći ulagač u Srbiji, te da je i inače među vodećim stranim ulagačima, pri čemu su obojica izrazili zadovoljstvo današnjim otvaranjem slovenske tvrtke Metal Cinkarne u Inđiji.

Pahor je podsjetio kako slovenske investicije u Srbiji ukupno iznose 1,6 milijardi eura te da trgovinska razmjena između dvije zemlje u 2010. bilježi rast od 11 posto.

Premijer Cvetković zahvalio je svojem slovenskom kolegi na tome što je slovenski parlament nedavno ratificirao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU.

Slovenski premijer otvorit će tijekom dana slovensku tvornicu u Inđiji, kao i nove prostorije slovenskog veleposlanstva u Beogradu te će se sastati i sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika