02.11.2010. / 16:27

Autor: Hina

Komadina traži sastanak s premijerkom o brodogradnji

"Pokušavao sam da se u razgovorima uvjeri Vlada, jer su oni ti koji jamstvo moraju dati, dok Obersnel, s druge strane nije mogao dopustiti urušavanje 3. maja. Ponukan mogućim scenarijem krenuo je u provjeru političke podrške brodogadnji, priče koja je mogla završiti i kršenjem zakona", rekao je Komadina

Zlatko KomadinaZlatko KomadinaPrimorsko-goranski župan Zlatko Komadina najavio je danas da će, zajedno s riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom, kod premijerke Jadranke Kosor i resornog Ministarstva zatražiti sastanak vezan uz opće stanje u brodogradnji.

Komadina je na redovnoj tiskovnoj konferenciji prošlotjednu odluku Vlade o izdavanju jamstava za "3. maj" nazvao mudrom, istovremeno upozorivši da riječko brodogradilište treba jamstva i za izgradnju preostala dva tankera za švedskog naručitelja, a brodogradilište Kraljevica za ribarice za ruskog naručitelja te se stoga ubuduće u tom sektoru ne bi smjelo pribjegavati 'vatrogasnim rješenjima', već probleme rješavati suradnjom lokalnih samouprava, sindikata, "Jadranbroda", resornog Ministarstva i uprava škverova.

Na pitanje kako objašnjava različitost u stavovima između njega i gradonačelnika Obersnela o pitanju brodogradnje, odnosno činjenicu da se grad Rijeka za "3. maj" borio idejom o gradskim jamstvima, dok je istodobno Komadina kao župan prema Vladi išao modelom pregovora i lobiranja, Komadina je odgovorio kako su različiti pristupi logični.

"Pokušavao sam da se u razgovorima uvjeri Vlada, jer su oni ti koji jamstvo moraju dati, dok Obersnel, s druge strane nije mogao dopustiti urušavanje 3. maja. Ponukan mogućim scenarijem krenuo je u provjeru političke podrške brodogadnji, priče koja je mogla završiti i kršenjem zakona", rekao je Komadina.

Na upit novinara kako komentira Obersnelovu izjavu, koju je u današnjem izdanju prenio Novi list, da se pregovori s EU mogu produljiti za godinu-dvije, dok se brodogradnja, poljoprivreda i druge strateške gospodarske grane ne pripreme za pravila koja vrijede na EU tržištu, kazao je kako mi nemamo alternative EU.

"Europa može na nas čekati godinama. No, je li nama dobro bez nje? EU nije cilj, već sredstvo. Svakom godinom neulaska u EU gubimo milijardu do milijardu i pol eura koji bi služili razvoju gospodarstva i kapitalne infrastrukture. Mala zemlja ne može ostati izolirana od euroatlantskih integracija. No, u pregovorima se, zbog specifične socijalne situacije, mora izboriti za prijelazni period prilagodbe strateških djelatnosti i izrade socijalnog programa", rekao je župan Komadina.

Vezane vijesti

Vlada: Uljanik kupuje brodogradilište 3. maj

Vlada: Uljanik kupuje brodogradilište 3. maj

Brodogradilište 3. maj iz Rijeke bit će privatizirano tako da će kroz dvije faze njegov vlasnik postati pulski Uljanik, najavio je na današnjoj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika