02.11.2010. / 17:48

Autor: Hina

Eksplozija naftovoda u Jemenu, sumnja se na Al Kaidu

Gerilci Al Kaide vjerojatno su odgovorni za eksploziju malog naftovoda u južnome Jemenu, objavile su lokalne vlasti u utorak, isti dan kad je ta zemlja pokrenula lov na odgovorne za slanje paketa-bombi u Sjedinjene Države.

Eksplozije se povezuju s Al Kaidom (Reuters)Eksplozije se povezuju s Al Kaidom (Reuters)Gerilci Al Kaide vjerojatno su odgovorni za eksploziju malog naftovoda u južnome Jemenu, objavile su lokalne vlasti u utorak, isti dan kad je ta zemlja pokrenula lov na odgovorne za slanje paketa-bombi u Sjedinjene Države.

Naftovod je u pokrajini Shabwi, a njime je upravljala južnokorejska tvrtka, objavile su vlasti, ali bez drugih pojedinosti. Još se ne zna hoće li ta eksplozija utjecati na izvoz nafte.

Eksploziju na naftovodu koji prenosi sirovu naftu u pomorski izvozni terminal izazvao je uređaj s tajmerom, rekao je predstavnik snaga sigurnosti i dodao kako se vjeruje da iza napada stoje pripadnici Al Kaide.

Jemen je u utorak pokrenuo veliki lov na Saudijca koji je navodno izradio bombe što su trebale eksplodirati u spriječenu napadu na Sjedinjene Države. Snage sigurnosti poslane su u pokrajine Maarib i Shabwu.

Paketi-bombe, nađeni u zrakoplovima tvrtki Fedex i UPS na letovima za SAD, trebali su biti isporučeni dvjema sinagogama u Chicagu. Paketi su pronađeni prošli tjedan u zračnim lukama u Velikoj Britaniji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, na teretnim zrakoplovima koji su iz Jemena letjeli za Chicago.

Al Kaida je već prije prijetila napadima na jemensku naftnu i plinsku infrastrukturu, ali razmjerno je rijetko realizirala takve napade, piše Reuters.

Kao oblik pritiska na vlast, katkad naftovode u zrak dižu i nezadovoljni pripadnici lokalnih plemena.

Prošli je mjesec naoružani muškarac koji je vjerojatno povezan s Al Kaidom ubio jednoga Francuza u Sani, na lokaciji koju eksploatira austrijska naftna tvrtka OMV. Jemensko krilo globalne mreže Al Kaide na arapskome poluotoku, ima uporišta u Maaribu i Shabwi gdje su naftna i plinska polja stranih kompanija, piše Reuters.

Vezane vijesti

'Novi' video 'ubijenog' drugog čovjeka Al Kaide

'Novi' video 'ubijenog' drugog čovjeka Al Kaide

Islamistička internetska stranica objavila je u utorak video poruku Abu Yahye al-Libia, drugog čovjeka Al Kaide za kojeg je Washington ustvrdio da je… Više

Komentari

registracija
21/3/10

arcanius, 02.11.10. 18:41

kak za svako sranje lagano okrivite Al-Qaedu!....
zakaj svi misle da su baš oni za sve krivi?....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika