03.11.2010. / 07:36

Autor: Hina

Rezultati izbora u SAD-u: Trijumf Republikanaca, Demokrati uspjeli zadržati Senat

Obamino obnašanje predsjedničke dužnosti odobrava 45 posto birača, a 54 posto ne odobrava. Rad Kongres odobrava samo 25 posto, dok 73 posto birača kaže da ne odobrava rad Kongresa s demokratskom većinom

Republikanac Mark Kirk preuzeo je mjesto seantora iz Illinoisa koje je nekada držao Barack ObamaRepublikanac Mark Kirk preuzeo je mjesto seantora iz Illinoisa koje je nekada držao Barack ObamaPrvi rezultati američkih kongresnih i guvernerskih izbora, održanih u utorak, najavljuju premoćnu pobjedu kandidata oporbene Republikanske stranke, dok izlazne ankete s birališta govore da su birači duboko zabrinuti stanjem gospodarstva i nezadovoljni smjerom kojim zemlju vode predsjednik Barack Obama i demokrati.

Američke televizijske mreže predvidjele su, na temelju izlaznih anketa i prvih prebrojanih glasova, pobjede republikanskih kandidata za Senat, Randa Paula u Kentuckyju i Dana Coatsa u Indiani. Paul je imao potporu konzervativnog pokreta Tea Party.

Među ostalim su predviđenim ranim pobjednicima republikanski veteran u Senatu Jim DeMint iz Južne Karoline i demokrat Patrick Leahy iz Vermonta. Republikanac Rob Portman osvojit će senatsku utrku u Ohiu, za mjesto umirovljenog republikanca Georgea Voinovicha, prema prognozama.

Republikanac Marco Rubio, još jedan kandidat s potporom pokreta Tea Party, po prognozama je dobio izbore za Senat u Floridi.

No, u Delewareu je kandidatkinja Tea Party pokreta Christine O'Donnell, poznata po TV oglasu u kojemu tvrdi da nije vještica, poražena u utrci za Senat od demokrata Chrisa Coonsa.

Republikanci bi za osvajanja većine u Senatu trebali osvojiti 10 mjesta koja su do sada držali demokrati, a za sada su osvojili dva.

Izlazne ankete pokazuju da su birači nezadovoljni s obje političke stranke, primjerice 53 posto ispitanih u anketi CNN-a ima o njima negativno mišljenje.

Za 62 posto birača, gospodarstvo je najvažnije pitanje izbora, daleko ispred reforme zdravstva (19 posto), imigracije (8 posto) i rata u Afganistanu (7 posto).

Većina birača, 88 posto, za gospodarsko stanje kaže da nije dobro ili da je loše, a 86 posto je reklo da su jako zabrinuti ili donekle zabrinuti za gospodarstvo.

Izlazne ankete TV mreže CBS pokazuju kako četiri od 10 birača kažu da financijski stoje lošije nego prije dvije godine.

Samo 35 posto kaže da zemlja ide u pravom smjeru, a 62 posto da je na krivom kolosijeku.

Obamino obnašanje predsjedničke dužnosti odobrava 45 posto birača, a 54 posto ne odobrava. Rad Kongres odobrava samo 25 posto, dok 73 posto birača kaže da ne odobrava rad Kongresa s demokratskom većinom.

Izlazna anketa CBS-a pokazala je manji odziv mladih i crnačkih birača, koji su 2008. pomogli Obamin izbor.

Birači od 18 do 29 godina činili su samo 9 posto birača u utorak, dok su 2008. činili 18 posto. Oko 58 posto mladih birača favorizira demokrate.

Odziv crnačkih birača također je bio manji, s oko 10 posto birača, dok su 2008. činili 13 posto.

Izlazne ankete su pokazale se da su Hispanici, kojih 66 posto glasuje za demokrate, činili 8 posto birača.

Konzervativna TV mreža Fox news prognozirala je da će republikanci dobiti većinu u Predstavničkom domu Kongresa, s osvajanjem 60 demokratskih mjesta, nakon čega bi republikanci imali 239, a demokrati 196 zastupnika.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika